Ny afgift kan stoppe salg af brænde

Fremover kan det blive både dyrere og sværere for danskere med brændeovn at skaffe brænde. Landets savværker vil helt stoppe salg af brænde på grund af bureaukrati med den nye forsyningssikkerhedsafgift.

Bent Knudsen er en af de omkring 12.000 fynboer, der udelukkende varmer sit hus op med brændeovn.

- Det er det mest økonomiske for os. Vi kan fyre for 11-15.000 kroner om året. Olie vil blive dobbelt så dyrt, siger Bent Knudsen fra Faaborg.

Men med et nyt energiforlig i Folketinget bliver brænde fremover pålagt en forsyningssikkerhedsafgift, der vil gøre det næsten dobbelt så dyrt at varme op med brændeovn. Men udover en stor prisstigning på brænde, kan det også blive problematisk overhovedet at skaffe brænde.

1509 brand1

Dansk Træemballage i Faaborg forsyner hvert år tusinder af fynboer med brænde til deres brændeovne. Men efter at Folketinget har indgået energiforliget overvejer direktøren nu helt at stoppe for salget.

- Vi stopper med at sælge brænde, og sender i stedet træet til procesvarme. Vi kan ikke administre salget, hvis loven bliver som der er lagt op til, siger direktør for Dansk Træemballage, Peter Jensen.

Hidtil har branchen målt fugtindholdet i træet for et vognlæs ad gangen. Men i følge det nye lovforslag, som netop nu er i høring, skal træbranchen fremover måle fugtindholdet i hver enkelt stykke brænde for at fastslå brandværdien for hver enkelt brændestykke.

- Jeg synes, at der er nogle mennesker, der slet ikke har tænkt sig om. Det er frustrerende, men lad os håbe, at de når at få ændret den måde det skal administreres på, for vi kan ikke administre det som det er tænkt nu, siger Peter Jensen.

Peter Jensen er samtidig talsmand for træværkerne i den danske træindustri, og ifølge ham, vil mange savværker stoppe med at sælge brænde, hvis de nye regler bliver vedtaget. Det vil især ramme husstande i udkantsdanmark, hvor der ikke er fjernvarme, og hvor det ikke kan betale sig at etablere oliefyr.

- Det vil betyde for vores vedkommende, at det vil blive for dyrt. Det vil komme til at koste det dobbelte, og så kan vi lige så godt fyre med olie, som ikke er helt så arbejdskrævende, siger Bent Knudsen

Energiforliget er endnu ikke vedtaget i Folketinget, og på Christiansborg lytter man til kritikken fra træ- og skovbranchen.

- Når vi har en høringsfase, så er det selvfølgelig fordi vi skal lytte til dem loven får konsekvenser for. Men vi skal sikre, at vi ikke blive afhængig af energikilder fra fx Saudi-Arabien og Iran, og derfor skal vi have ændret på afgiftssystemet nu, siger energiordfører for Socialdemokraterne, Pernille Rosenkrantz-Theil.

Oversigt

    Oversigt