I det fynske folks tjeneste

Ny afgift på træpiller

Claus Hansen, Højlund Mølle, frygter for sit firmas fremtid, hvis ny afgift lægges på træpiller til opvarmning

Den fynske forhandler af træpiller til opvarmning af private hjem, Claus Hansen, Højlund Mølle i Gudbjerg, forsøger at råbe politikerne op med en advarsel mod en ny afgift på træpiller.

Claus Hansen fik onsdag foretræde for Folketingets skatteudvalg, hvor han fik luftet sin bekymring over den ny afgift, som har fået betegnelsen forsyningssikkerhedsafgift.

Han mener, den vil føre til endnu mere grænsehandel med træpiller.

- I forvejen betaler jeg 25% i moms til staten, mens momsen i Tyskland kun er på syv procent. Den ny afgift kan betyde, at al handel flytter derned, siger Claus Hansen.

Ifølge Claus Hansen betyder det, at staten mister moms og afgift for op mod 700 millioner kroner, udover at et antal arbejdspladser går tabt.

Han har hørt, at den ny afgift bliver på 200 kroner pr. ton. På 22 ton, som udgør en bilfuld, bliver det til 5500 kroner, som han skal aflevere til staten sammen med momsen som på et læs udgør 8.000 kroner.

Vil begrænse grænsehandelen

Som det er nu, er det nemt og lovligt at købe træpiller i Tyskland.

Man kan bestille dem på nettet og hvis to - tre familier slår sig sammen kan de bestille i store mængder og lade en vognmand hente dem.

Claus Hansen foreslår, at man begrænser handelen i Tyskland, så det kun er tilladt at medbringe, hvad man selv kan transportere, ligesom det gælder for energikoks.

Han så også gerne, at man pålagde de tyske piller samme afgift som i Danmark.

Undersøger mulighederne

Efter mødet med folkene fra træpillebranchen har Folketingets skatteudvalg rettet henvendelse til skatteministeren.

De vil have undersøgt om det er muligt at sidestille træpiller med energikoks.

- Vi fik nogle nye oplysninger ved mødet, og vi er parate til at undersøge mulighederne for at imødekomme branchen, siger Socialdemokraternes skatteordfører, Thomas Jensen.

Han tilføjer, at der ikke er nogen garanti, fordi der kan være EU-regler eller andet, som hindrer den løsning.

- Sker det, må vi se om vi kan finde andre løsninger, siger Thomas Jensen.

Ved du noget? Så send os et tip