Ny banebrydende drone skal testes i HCA Airport

Ødelæggelser, som dem vi så efter stormen Bodil, kan måske formindskes i fremtiden. En helt ny drone skal nu testes i HCA Airport ved Odense, og det er første gang, sådan et sådan projekt søsættes.

Det tre-årige droneprojekt er netop blevet godkendt af Højteknologifonden som fondens første droneprojekt nogensinde.

Det er DTU og den nordjyske droneproducent Sky-Watch, der skal udvikle en helt ny civil drone til anvendelse, når Danmark rammes af stormflod og oversvømmelser.

Som en del af projektet skal HCA Airport ved Odense være testfacilitet, hvor den nye civile drone skal udføre testflyvninger de næste tre år.

- Det er et projekt med et stort potentiale. Civile droner vil på mange områder blive uundværlige hjælpere i samfundet. Vi har netop oplevet stormen Bodils ødelæggende konsekvenser, så vi glæder os til at blive teststed for udviklingen af så samfundsnyttig teknologi, siger projektchef for drone-satsningen i HCA Airport, Michael Larsen.

Droneprojektets projektleder fra DTU Space er glad for, at dronerne skal testes i den fynske lufthavn.

- Det er meget vigtigt at have et område som i HCA Airport, hvor vi kan teste vores udstyr til dronen. Vi får blandt andet brug for at skulle verificere dronens sensorer, og her glæder vi os til at skulle anvende lufthavnen inden for de næste tre år, siger projektleder Jakob Jakobsen.

Som noget unikt vil dronen få indbygget en højdemåler, der vil give et overblik over, hvordan vandet vil opføre sig ved kraftig storm. Man vil derved kunne forberede sig bedre. Og så bliver den nye drone udstyret med en meget mere præcis GPS end de almindelige droner.

Den civile drone bliver en kombination af fast vinge som på almindelige fly - og fire mini-rotorer ligesom på helikoptere. Det gør det muligt at flyve både hurtigt, fleksibelt og præcist på samme tid.

Projektets budget er på 13 millioner kroner, og det forventes at vare 3 år.

Oversigt

    Oversigt