Turen går til: Ny rejsebog følger i H.C. Andersens fodspor

H.C. Andersen brugte mange år på at rejse. Med den nye bog Turen går til H.C. Andersens Danmark får læseren en guide til de mange steder i Danmark, som forfatteren besøgte, og som var inspiration til hans eventyr og historier.

På Elvedgård i Veflinge spøgte en hund med øjne så store som tekopper. Sådan lyder historien i hvert fald. 

Den fortælling fik også H.C. Andersen fortalt, da han lagde vejen forbi i 1829. Få år efter udgav han Fyrtøjet.

Udover Elvedgård ligger der rundt omkring i Danmark forskellige herregårde og steder, som H.C. Andersen besøgte og dragede inspiration fra for omkring 150 år siden. Og netop de steder, er omdrejningspunktet for bogen Turen går til H.C. Andersens Danmark, der netop er udkommet

Bogen er skrevet af Jannie Schjødt Kold og er en del af rejsebogsserien Turen går til, men i stedet for at guide til de bedste attraktioner i andre lande, giver bogen en tur rundt i Danmark set med H.C. Andersens briller.

- Alle de steder, der er med, kan man på en eller anden måde få glæde af at besøge, så man rent faktisk kan følge H.C. Andersens fodspor, siger Jannie Schjødt Kold.

På Fyn er 29 lokationer udvalgt, som H.C. Andersen har besøgt, eller som har haft en bestemt betydning for ham. 13 af dem i Odense og resten rundt omkring på resten af Fyn.

Underholdning for de velhavende familier

At lave en rejseguide med H.C. Andersen som vejviser er ikke så underligt. Han brugte en stor del af sit liv på at rejse rundt i Danmark og besøge forskellige steder. Fem år af sit liv boede han som gæst hos forskellige velhavende familier på de mange herregårde.

- Han levede en nomadisk tilværelse. Han var over 60 år gammel, før han fik sin egen lejlighed, siger Jannie Schjødt Kold.

Men de velhavende familier fik også gavn af Andersens besøg. Han betalte tilbage ved at underholde med sine mange historier og eventyr.

- De kappedes om at få ham på besøg. Selvfølgelig mere og mere, jo mere berømt han blev, siger Jannie Schjødt Kold.

- Det man skal forstå er, at livet på sådan nogle herregårde tilbage i 1840’erne, især for kvinderne, har været gabende kedsommeligt, siger hun.

Datidens rejseinfluencer

På de mange besøg fandt han inspiration til lyrikken og historierne. Nogle af lokationerne bliver endda direkte brugt i fortællingerne.

- Jeg synes egentlig nærmest, man kan kalde ham for en influencer, der har boet så mange steder og beskrevet dem som en form for rejsejournalistik, siger hun.

Ideen til bogen kom til Jannie Schjødt Kold, mens hun var i gang med en helt anden rejsebog, hvor hun besøgte forskellige steder rundt om i Danmark. Og på hendes tur rundt, opdagede hun, at flere af stederne havde en ting til fælles.

- Overalt hang der plancher med, hvad H.C. Andersen havde oplevet på det sted, hvad han havde spist og hvor forkølet, han havde været. Det slog mig, at han havde været så mange steder og skrevet så meget om det, at det måske kunne være sjovt at lave en rejsebog i den dur, siger hun. 

Et af de steder, det også ville være oplagt at besøge, hvis man vil lære mere om H.C. Andersen, er det nye museum H.C. Andersens Hus i Odense. Det åbnede sidste år, og det var en helt særlig person, der var den første besøgende.