Ny bog: Hvem var kvinden bag Brandts Klædefabrik?

Oluffa Dahlerup Brandt - hvem er hun? De færreste kender svaret. Men nu får en af Danmarks stærke kvindeskikkelser stemme gennem sit oldebarn.

Bogen Oluffa er fortællingen om en markant, dansk erhvervskvinde, som havde stor betydning i sin samtid i første halvdel af 1900-tallet.  

Hendes oldebarn Charlotte Langkilde fortæller nu den fulde historie om Oluffa Dahlerup Brandt. Pigen, der voksede op i fiskerlejet Tórshavn på Færøerne som datter af den danske amtmand og endte som hovedaktionær i Brandts Klædefabrik i Odense.

 

 
 
Foto: J. Folkmann / Udlånt af Brandts-arbejdernes historiske forening.

 

Gennem Oluffas historie fortælles også om den spæde industrialisering i Danmark, hvor driftige iværksættere, som Oluffas mand Søren Christian Brandt, skabte baggrunden for det Danmark, vi kender i dag. Ved Sørens tidlige død i 1905 opkøbte Oluffa størstedelen af aktierne i klædefabrikken og styrede den videre med sikker hånd.

Oluffa i dagligstuen i Villa Brandt på Hunderupvej i Odense
Oluffa i dagligstuen i Villa Brandt på Hunderupvej i Odense
Foto: Odense Bys museer

Samtidig brugte Oluffa en stor del af sin velstand på Odenses fattige og på anden form for socialhjælp og var også på den måde forud for sin tid.

Forfatter og journalist Charlotte Langkilde står også bag bestselleren Bedraget - historien om Nordisk fjer fra 2013.  Hun brugte 13 år på at grave sig ned i sagsakterne om Nordisk fjer, og hun opklarede forhold, som som end ikke Bagmandspolitiet formåede at trænge til bunds i.

Nu har hun brugt de seneste år på at gå på jagt i sin egen familiehistorie og fortæller her i bogen historien om sin ganske usædvanlige oldemor.

Charlotte Langkilde holder foredrag om Oluffa mandag kl. 18 i Kjærs Boghandel i Odense.

 

Interview med journalist og forfatter til bogen Oluffa, Charlotte Langkilde.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt