Ny bog om Vollsmoses ældre

10 år som fårehyrde i Tyrkiet, på sultestadiet i Tyskland, 10 år som maskinarbejder i Lille Valby og endelig pensionist i Vollsmose i Odense. Den livshistorie fra en 70 årig mand er nu at læse i en ny bog \"Stemmer fra Vollsmose\".

-

10 år som fårehyrde i Tyrkiet, på sultestadiet i Tyskland, 10 år som maskinarbejder i Lille Valby og endelig pensionist i Vollsmose i Odense. Den livshistorie fra en 69 årig mand er nu at læse i en ny bog \"Stemmer fra Vollsmose\".

Det er projektet \"Erindringens Træ\" under Vollsmose-sekretariatet, der nu udgiver en lille bog med fortællinger om ældre beboere i Vollsmose.

\"Stemmer fra Vollsmose\" er skabt af 12 frivillige kulturmedarbejdere, der gennem et år har indsamlet livshistorier på modersmålet.

Fra Afrika, Asien og Europa
Det er blevet til 10 fortællinger om det liv, der er gået forud for alderdommen i Vollsmose. Stemmerne kommer bl.a. fra Tyrkiet, Somalia, Vietnam, Danmark og Bosnien.

En vietnamesisk mand beretter om livet i en genopdragelseslejr efter Vietnamkrigen. \"Om dagen skulle vi kæmpe mod naturen. Om aftenen skulle vi bekæmpe os selv. Og før vi fik lov til at gå i seng, skulle vi også bekæmpe hinanden\", fortæller han.

En 93-årig dansk kvinde fortæller om en barndom, der var så fattig, at hun ikke havde nogen sko, og en bosnisk mand videregiver sine oplevelser om etnisk udrensning.

Smagsprøve
Bogen kan købes gennem Vollsmosesekretariatet, der ligger i Center Øst i Vollsmose. Den koster 50 kroner, og udkommer d. 24. april.

\"Stemmer fra Vollsmose\" er kun en smagsprøve. Senere udkommer en endnu større bog med livshistorier.

Erindringens Træ
Projektet Erindringens Træ indsamler også andre minder end livshistorierne, nemlig gamle fotografier, tekstiler og håndværk. Med tiden skal det blive til en udstilling, der kan være med til at skabe forståelse mellem de mange forskellige kulturer, der findes i Vollsmose.

En anden af idéerne bag projektet er, at når man kender sine egne rødder, har man den bedste forudsætning for en vellykket integration i det danske samfund.

Oversigt

    Oversigt