I det fynske folks tjeneste

Ny fynsk øl af osteaffald

En brygger fra Gundestrup lancerer nu en ny øl, der er brygget på affald fra osteproduktion.

Valle er et affaldsprodukt fra osteproduktion, som normalt bliver smidt ud og brugt som svinefoder. Men Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri og Bryghus har nu fundet ud af, at vallen også egner sig fortrinligt til ølbrygning.

- Vallen giver en utrolig frisk og fyldig øl. Det høje indhold af laktose er jo som skabt til at blive omdannet til alkohol. Vi bruger tre forskellige gærtyper til at fremstille øllet, og gæren er med til at give en enestående aroma. Desuden kan man spare på malten, som er temmelig dyr, siger Jørgen Hoff til foodculture.dk.

Jørgen Hoff producere både ost og øl på Gundestrup Mejeri og Bryghus, og det var derfor nærliggende for ham at finde ny anvendelse for affaldsproduktet fra osteproduktionen.

- Man skal nok være en smule tosset for at få idéen, men jeg stod med 600-700 ton valle hvert år, og jeg kunne ikke fatte, at man ikke kunne bruge et både sukker- og proteinholdigt biprodukt. Så jeg overvejede, om man ikke kunne få noget alkohol ud af laktosen, og så gik forsøgene i gang. Nu laver vi 20.000-30.000 liter valleøl om året, og det er et nemt regnestykke: Jeg kan enten sælge vallen for fem øre literen til svin eller 60 kr. literen til mennesker. Jeg kan ikke forstå, at for eksempel Carlsberg ikke bruger valle og sparer en masse malt, siger Jørgen Hoff.

Ved du noget? Så send os et tip