Soldiers of Odin: Højreekstremister patruljerer i Odense

Soldiers of Odin er styret af voldsdømte og højreekstreme. Gruppen holder et vågent øje med indvandrere i det odenseanske natteliv.

Det indvandrerkritiske borgerværn Soldiers of Odin’s danske leder Jakob Egholm Andersen er medlem af en officiel Hells Angels-støttegruppe og er tidligere dømt for vold. I andre skandinaviske lande er gruppen også præget af plettede straffeattester og tætte forbindelser til højreekstreme miljøer. Det fortæller Radio24syv.

De indvandrerkritiske grupper af danske mænd med rygmærket Soldiers of Odin, som er begyndt at patruljere i det danske natteliv, har tætte forbindelser til både Hells Angells, nazister og andre højreekstreme grupperinger.

Blandt andet fortæller det selvudnævnte borgerværns danske leder i et interview på Radio24syv, at han tidligere er dømt for vold og er med i "Viking Defence League", der primært yder økonomisk støtte til fængslede medlemmer af rockergruppen Hells Angels.

- Nu har jeg altid selv været i det miljø, og de er jo mennesker ligesom alle os andre, siger Jakob Egholm Andersen blandt andet i interviewet, hvor han understreger, at han ikke er Hells Angels medlem.

Soldiers of Odin startede i Finland for et halvt år siden som reaktion på en utryghed over, at der kom mange flygtninge og migranter til landet. Gruppen begyndte hurtigt at patruljere i mange byer, især for at holde øje med om folk med indvandrerbaggrund begik kriminelle handlinger. Bevægelsen og patruljerne har siden spredt sig til Norge, Sverige, Danmark og Estland.

I Danmark har gruppen patruljeret i flere byer, blandt andet Odense, den har høstet over 10.000 likes på Facebook og har efter eget udsagn mere end hundrede medlemmer.

Over halvdelen af dem, som i kommentarer på den danske Soldiers of Odin-facebookside har tilkendegivet, at de gerne vil melde sig ind og patruljere i danske byer, har samtidig "synes godt om" højreekstreme facebooksider som Stop Islamiseringen af Danmark, Danish Defence League og Danskernes Parti.

Soldiers of Odin i Danmark fortæller selv, at de ikke er højreekstreme eller decideret går efter indvandrere, når de vil gribe ind med civile anholdelser af uromagere i nattelivet. Men ekspert i radikale grupperinger fra Københavns Universitet og tidligere venstrefløjsaktivist, Rene Karpantschof, mener, at der kan være grund til at mistænke gruppen for at have en skjult dagsorden:

- De vil opbygge grupperinger og skabe legitimitet om at have voldelige grupper på højrefløjen. Grupperinger der i virkeligheden mener, at de er i en slags kamp mod indvandrere og i særdeleshed muslimer, siger Rene Karpantschof til Radio24syv.

Danske politikere tager allerede nu skarp afstand fra Soldiers of Odin. I påsken har Justitsminister Søren Pind (V) taget afstand fra gruppen. Også Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, er kritisk:

- Det lyder ikke særligt rart, at de her grupper patruljerer, det gør ikke mig specielt tryg, måske snarere det modsatte, siger Peter Kofoed til Radio24syv, og fortæller at han vil have undersøgt Odins Soldater nærmere.

Stifteren og nuværende finsk formand for Soldiers of Odin er finne og hedder Mika Ranta. Han er ifølge den svenske avis Aftonbladet nazist og er ifølge det finske statsmedie YLE dømt for et racistisk motiveret overfald i 2005.

Selv om den danske afdeling nægter at være højreekstrem, har Radio24syv afsløret, at de i nogen grad hører under den finske afdeling. Da gruppen over flere omgange har skullet bede om tilladelse i Finland, før de kunne give interview med Radio24syv.

I Norge har statsmediet NRK undersøgt 20 ledende medlemmer. 14 af dem havde i alt 45 domme bag sig. Over halvdelen af dem var for grov kriminalitet som vold, tyveri, røveri og narkohandel. Gruppens tidligere norske talsmand har også været talsmand for Norwegian Defence League.

Oversigt

    Oversigt