Ny kovending på Nordfyn: Endnu et vådområde droppet

Nordfyns Kommune meddelte torsdag eftermiddag, at planer om et 170 hektar stort vådområde ved Klinte Strand bliver skrinlagt.

Samtlige 29 berørte lodsejere ved Klinte Strand har skrevet under på en indsamling af protester, som torsdag eftermiddag blev afleveret til borgmester Morten Andersen.

Ved afleveringen kunne han oplyse, at planerne om et vådområde bliver droppet.

- Det er jo et klart signal, og det kan jeg godt lide. Når 29  ud af 29 lodsejere er imod, at der arbejdes videre med undersøgelserne af det mulige vådområde ved Klinte Strand, får det den naturlige konsekvens, at projektet trækkes tilbage igen, siger borgmester Morten Andersen (V).

 

Morten Andersen: Skrotning af vådområde er en naturlig konsekvens

 

- Jeg er meget lettet, for vi har reddet noget af Danmarks bedste landbrugsjord. For mig personligt betyder det meget. Min oldefar var med til at inddæmme området i 1924 og at rejse stenen, der markerer det. I respekt for det arbejde er jeg glad for at have været med til at redde det, siger lodsejer Søren Larsen.

Det er anden gang indenfor kort tid, at et udpeget vådområde bliver droppet, idet kommunen forleden skrinlagde planer om et vådområde ved Fjordmarken.

Gentagne protester
Det er ikke første gang, der er protester mod kommunens vådområdeplaner. Allerede i slutningen af maj måned henvendte lodsejere sig til Nordfyns Kommune med deres modstand.

De gjorde det i en e-mail til kommunen klart, at de ikke var interesserede i, at der blev arbejdet videre med projektet.

Trods gentagne løfter om, at al deltagelse i fremtidige vådområder vil være frivillig, afslog kommunen at efterkomme lodsejernes ønske.

Nordfyns Kommune valgte i begyndelsen af juni at ansøge Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning om penge til en forundersøgelse af projektet ved Klinte Strand.

At de to vådområder nu bliver droppet forklarer borgmester Morten Andersen således:

- Projekterne er slet ikke undersøgt til bunds. Jeg havde helst set, at lodsejerne fik fuldt overblik over, hvad det er, de skal tage stilling til. Men det har de ikke ønsket, og da projekterne skal hvile på frivillig deltagelse, får det den naturlige konsekevns, at projekterne trækkes tilbage.

Tilbagetrækning af projekt ved Fjordmarken gav blod på tanden
Underskriftsindsamlingen om Klinte Strand kom igang efter, at en lignende protest fra lodsejere ved Fjordmarken gav pote.

Her lykkedes det for knapt to uger siden - med en tilsvarende underskriftsindsamling og efter måneders højlydte protester - at få borgmesteren til at love, at projektet ved Fjordmarken nu bliver trukket tilbage.

Borgmester Morten Andersen mener ikke, kommunen kunne have gjort noget anderledes:

- Vi har en "skal-opgave" med at finde mulige vådområder, og det har vi gjort. Men forudsætningen for at gennemføre dem er, at de berørte lodsejere går frivilligt med til det. Det kan så ikke lade sig gøre i de to tilfælde. Det melder vi ind til Naturstyrelsen, og så må de jo finde ud af, hvad man så vil gøre.

 

Interview med borgmester i Nordfyns Kommune, Morten Andersen (V)

 

Oversigt

    Oversigt