I det fynske folks tjeneste

Ny modstander til Venstre: Fem partier går sammen

Fem partier hen over midten i langelandsk politik - Radikale, Konservative, Socialdemokratiet, Alternativet og SF - udfordrer borgmesterpartiet Venstre ved kommunalvalget i november.

Kampen om borgmesterkontoret på rådhuset på Langeland er i gang. Et samarbejde mellem fem partier udfordrer Venstre, der sidder med borgmesterkæden. Foto: Pernille Gram

Langeland Kommune er meget bedre end sit rygte. Det mener de fem partier, der nu er gået sammen om at lave et visionsoplæg for at skabe et bedre og mere sammenhængende Langeland. Dermed sætter gang i valgkampen, hvor borgmesterpartiet Venstre udfordres. 

Læs også Ny mand skal vinde borgmesterkæden for Venstre

De fem partier vil ikke gå i detaljer om deres vision eller afsløre, hvorfor de er gået sammen. Der er aflagt en musketéred, og derfor vil Radikale, Konservative, Socialdemokraterne, SF og Alternativet først fortælle mere, når de holder pressemøde onsdag den 21. juni. 

Læs også SF-næstformand trækker sig – går efter borgmesterpost på Langeland

- Vi har aftalt, at vi først afslører mere på pressemødet. Det gør vi sammen, siger SFs spidskandidat Tonni Hansen og tilføjer:

- Når vi finder sammen, er det, fordi nogle af os tager et initiativ. Og så har vi mødtes for at se, om det kunne blive til noget. Vi har holdt flere møder, og vi kan se, at der er flere ting, der samler os, end der skiller os.

Venstre er ikke med

Venstre og Dansk Folkeparti er ikke en del af det kommende samarbejde, de fem partier lægger op til, men Tonni Hansen siger, at man ikke bevidst har udelukket nogen.

- Nu er vi fem partier henover midten, der er gået sammen om et fælles visionsoplæg, men jeg vil da ikke afvise, at vi efter et kommunalvalg vil samarbejde med andre, der måtte være enige med os, siger Tonni Hansen.

5-partisamarbejdets vision og 5 fælles mærkesager

De fem partier vil arbejde for en økonomisk, socialt, kulturelt og miljømæssigt bæredygtig kommune gennem øget borgerinddragelse og en samarbejdende, åben og respektfuld politisk kultur. 

Her er partisamarbejdets fem mærkesager

1. Ansvarlig økonomi
Langeland skal være en økonomisk bæredygtig og selvstændig kommune. Vi vil have en bedre udviklingsaftale med Indenrigsministeriet for at sikre overskud til udvikling, og ikke kun til ren overlevelse. Landets højeste skatteprocent bør sænkes. Vi vil kæmpe for at stoppe skævvridningen af Danmark. 

2. Erhvervsudvikling
Vi vil tiltrække nye iværksættere og støtter eksisterende virksomheder i Langeland Kommune: Kloge hænder og hoveder som håndværkere, jordbrugere, turismeaktører, it-firmaer og andre kreative og driftige folk. Kommunens opgave er at rådgive og skabe fællesskaber og dermed tiltrække bæredygtige investeringer og job.

3. Demokrati og borgerinddragelse
I Langeland Kommune skal borgerne inddrages mere. Gennem en åben, smidig og inddragende demokratisk proces skal kommunen sikre, at borgerne høres og får indflydelse. Alle, der ønsker at bidrage til fælleskabet, skal have mulighed for gennem medborgerskab at få indflydelse på det lokale kommunale demokrati.

4. Infrastruktur
Vi vil medvirke til at sikre tilstrækkelig bredbånds- og mobildækning overalt i kommunen inden 2020. Overskudsenergi fra vindmøller skal bruges lokalt. Det skal være let at teste nye teknologier især inden for grøn energi og transport. Vi vil arbejde for gratis offentlig transport, for sikre landeveje og flere cykelstier.

5. Kommunal service
En henvendelse til og fra kommunen skal altid være en god oplevelse, hvor   borgere mødes af venlige, professionelle og engagerede medarbejdere og en god dialog. I samarbejde med lokalområderne skal skolerne udvikles. Ældre-, handicap- og børneområdet skal have anstændige normeringer – det handler om mennesker.