Ny sag i Odense om ulovlig erhvervsstøtte: Fynsk firma betaler penge tilbage

Kommunens gennemgang af Odense&Co. kontrakter viser, at entreprenørfirmaet Skjøde Knudsen fik stillet 500.000 kroner til rådighed for at forberede flytning til Odense.

Endnu en sag om ulovlig kommunal støtte ser nu dagens lys hos Odense Kommune.

Entreprenørfirmaet H. Skjøde Knudsen, som i december 2015 valgte at flytte fra Vissenbjerg til Odense, indgik op til flytningen en fortrolig samarbejdsaftale med Odense&Co. om støtte på op til 500.000 kroner.

Nu meddeler selskabets direktør Allan Nielsen til TV 2/FYN, at man har tilbagebetalt Odense Kommune de penge, som firmaet har fået udbetalt i støtte. 

- Vi indgik en skriftlig aftale med Odense Kommune om støtte til forundersøgelser for etablering af vores virksomhed i Odense Kommune.  Vi gik selvfølgelig ud fra, at kommunen havde styr på, at den støtte, man tilbød os, overholdt lovgivningen. Nu har stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen fortalt os, at det formentligt ikke var tilfældet, men at kommunen i øvrigt ikke kan kræve beløbet tilbagebetalt. Da vi ikke ønsker at få støtte i strid med lovgivningen, har vi valgt at tilbagebetale beløbet, der er på cirka 270.000 kroner eksklusiv moms, siger Allan Nielsen til TV 2/FYN.

Han roser ellers Odense Kommune for et godt erhvervsklima og en meget erhvervsvenlig politik, der har skabt store resultater og aktivitet i Odense.

Støtten til H. Skjøde Knudsen var øremærket til brug for rådgiverudgifter i forbindelse med flytningen. Rådgiverfirmaerne skulle blot sende regningen til Odense&Co., når de havde udført deres arbejde.

- I korte træk så introducerer I os til rådgiverfirmaerne. Vi får et konkret tilbud fra dem. De fakturerer til os, og vi betaler, hedder det i en mail, som tiltrækningschef Mads Wojtynka fra Odense&Co. den 9. september 2015 sendte til Lars Friis Christensen og direktør Allan Nielsen hos H. Skjøde Knudsen.

Men den aftale er problematisk, mener Odense Kommune i dag. 

Da virksomheden Skjøde i Assens Kommune flyttede til nyt hovedkvarter i Odense, dækkede TV 2/FYN det. Nu betaler virksomheden penge tilbage til kommunen for flytning.

Fodfejl

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen omtalte sagen som "en mindre fodfejl", da kommunen selv gik til pressen med Arena Fyn sagen. Det er også Odense Kommune, der selv har opdaget den nye sag.

Det er sket efter en gennemgang af de kontrakter, som kommunen eller den kommunale vækstorganisation Odense&Co. har indgået.

- Det er Odense Kommunes og kommunens advokats vurdering, at aftalen med H. Skjøde Knudsen er i strid med både erhvervsfremmeloven og kommunalfuldmagtsreglerne, og at der dermed er tale om ulovlig støtte, siger Stefan Birkebjerg Andersen til TV 2/FYN.

I korrespondancen mellem Skjøde Knudsen og Odense&Co., som TV 2/FYN har fået aktindsigt i,  åbnes der op for, at støtten kan stige til mere end 500.000 kroner.

- Vi aftalte i den forbindelse, at jeg kan aktivere op til 500.000 kroner til at afholde udgifter fra den ene dag til den anden. Skal vi over de 500.000 kroner, skal vi igennem en politisk proces, skriver Mads Wojtynka fra Odense&Co.

Han henviser til en mail, hvor Skjøde Knudsen beder om at få dækket regningerne til rådgivende ingeniør Henry Jensen og arkitektfirmaet archidea, der skal yde assistance med at finde et velegnet lejemål i Odense. Desuden vil man gerne have, at Odense&Co. dækker udgifterne til Proline VVS, der skal undersøge alternative energikilder og opvarmning.

Mail-korrespondancen udmønter sig i en fortrolig samarbejdsaftale, der underskrives den 18. september 2015.

Bygger selv

Et par måneder senere må Skjøde Knudsen dog erkende, at man ikke kan finde en egnet domicilbygning, som man kan leje. I stedet ender det med, at man udpeger tre steder i Odense, hvor man selv vil bygge.

Aftalen med Odense&Co. løber dog videre.

I en mail fra den 6. november bekræfter Skjøde Knudsen nemlig aftalen, og meddeler, at man har har valgt ny arkitektrådgiver og landmåler. De øvrige rådgivere fortsætter uændret.

Den 17. december 2015 oplyser Skjøde Knudsen medarbejderne om, at man bygger nyt domicil på adressen Blækhatten i Odense,

Det fremgår af mailkorrespondancen, at begge parter har stort fokus på at lancere nyheden om Skjøde Knudsen positivt.

Dårlig omtale

Det sker i kølvandet af, at Odense Kommune en måneds tid i forvejen havde "kapret" Jøni Foodline og dens i dag 42 ansatte, der flyttede fra Munkebo til Odense.

Det medførte en del negativ omtale i medierne af Odense Kommunes indsats for at overtale virksomheder i andre fynske kommuner til at flytte til Odense.

- Det er vores vurdering, at I selv skal gå ud med historien. Set i lyset af den dårlige omtale, der var sidst, da en virksomhed fra Munkebo valgte Odense som placering, så vurderer vi det for politisk betændt til, at vi skal have de store holdninger til det. Ærgerligt for i min optik er det en stor sejr for Odense at få så veldreven og ambitiøs en virksomhed til byen. Men ja, det er politik, skriver Mads Wojtynka fra Odense&Co., der sidste år sagde op i organisationen.

Om H. Skjøde Knudsen

 

Oversigt

    Oversigt