Ny sag om misbrug: Kvindelig ansat mistænkt for sex med asyldreng

En tidligere vikar på Børnecenter Tullebølle er tiltalt for sexovergreb på en 17-årig beboer. Mandag begynder retssagen i Retten i Svendborg.

Retssagen mod en 52-årig kvindelig vikar fra Børnecenter Tullebølle på Langeland, der er tiltalt for sex med en ung asylansøger fra børnecenteret, starter på mandag ved Retten i Svendborg.

Sagen skulle oprindeligt have kørt i juni, men blev udsat til oktober, fordi et vidne var forhindret i at møde op.

quote Ifølge loven kan en ansat eller tilsynsførende, som har samleje med nogen, der er optaget i institutionen, straffes med fængsel i op til fire år

Straffeloven, paragraf 219

Den 52-årige kvinde, der arbejdede som vikar på Børnecenter Tullebølle, er anklaget for i flere uger i perioden fra januar 2016 til februar 2016 flere steder at have haft samleje med en 17-årig asylansøger, der var bosiddende på institutionen. 

Ifølge anklageskriftet har det blandt andet foregået på en rasteplads ved Tullebølle samt i den anklagedes bil.

De seksuelle overgreb på den 17-årige flygtning er angiveligt blevet filmet, og filmen viser ifølge Radio 24syv både oralsex og fuldbyrdet samleje.

Kan straffes med fængsel i op til fire år

Kvinden er anklaget efter straffelovens paragraf 219, der omhandler institutionsanbragte. Ifølge loven kan en ansat eller tilsynsførende, som har samleje med nogen, der er optaget i institutionen, straffes med fængsel i op til fire år.

Den 52-årige kvinde strafansvar er begrundet dels i personalets særlige pligter over for de anbragte i institutionen, og dels i den magt og indflydelse, personalet har over disse personer.

Det er derfor ikke en betingelse for en eventuel straf, at der konkret foreligger misbrug, udnyttelse eller lignende, og det er uden betydning, at den forurettede, altså den 17-årige dreng, eventuelt har været den aktive part. 

Anklageren går efter en fængselsstraf til den anklagede kvinde samt en erstatning til den 17-årige asyldreng.

Den anklagede kvindelige vikar afviser, at der skulle være hold i tiltalen.

Anden kvinde frikendt

Retssagen mod den 52-årige er den anden af i alt to retssager mod kvindelige ansatte på Børnecenter Tullebølle, der er tiltalt for sex med to unge asylansøgere fra børnecenteret.

Den første af de to sager fandt sin afgørelse i juni, hvor en 36-årig kvinde blev frikendt for alle anklager.

En enig domsmandsret mente dengang ikke, at det var bevist, at den 36-årige kvinde og den dengang 17-årige beboer på Tullebølle Børnecenter havde haft samleje. Retten mente heller ikke, der var bevis for, at de to havde haft et forhold, og retten var i tvivl om den forurettedes opfattelse af, hvad et kæresteforhold er.

Derfor blev den 36-årige kvinde frifundet.

Sager medvirkende til lukning

Straks efter meldingerne om de seksuelle overgreb trak Udlændingestyrelsen i oktober sidste år stikket til Børnecenter Tullebølle, der hørte under Asylcenter Holmegaard, som blev drevet af Langeland Kommune.

Børnecenteret husede uledsagede unge drenge under 18 år.

Lukningen blev dengang begrundet både med de påståede seksuelle overgreb og med den uro, som nogle af drengene skabte i lokalområdet.

En asyldirektør og en drift- og logistikchef på Asylcenter Holmegaard blev begge fyret af Langeland Kommune sidste år på baggrund af sagerne. 

Oversigt

    Oversigt