Nyborg er nøglen til at hjælpe Tyskland med havvindmøller

De tyske havne er for små til at håndtere opstilling af havvindmølleparker. Men det er Nyborg Havn ikke, og her er man parat til at hjælpe tyskerne.

En rapport bestilt af forbundsregeringen i Berlin fastslår, at de tyske havne skal udbygges betragteligt, hvis de skal være i stand til at håndtere havvindmøller på 20 Giga Watt i 2030. De er otte gange så kraftige som i dag.

Det vil kræve investeringer for en milliard euro eller 7,5 milliarder danske kroner, hvis tyskerne skal kunne efterleve deres eget ønske om at erstatte atomkraft med vedvarende energi.

Men de danske havne, blandt andre Nyborg Havn, vil gerne hjælpe Tyskland med udskibning og servicering af de mange havvindmøller, tyskerne vil stille op i Nordsøen og Østersøen.

- Det er et samarbejde mellem havn og virksomheder, der kan det her med at laste og losse og få det ud på skibene, og med rederier. Det samarbejde er helt afgørende, og det har man på Fyn og i Nyborg, siger Tom Elmer Christensen, chefsekretariatschef for Danske Havne.

Nyborg har hvad der skal til

Netop fordi atomkraft skal erstattes med vindenergi, er der et stort behov for at opsætte tyske havmøller i Nordsøen og Østersøen, og det er den gode nyhed for danske havne. På Fyn kan behovet fra Tyskland især gavne Nyborg Havn.

- Nyborg er en af dem, (havne, red.) der har forudsætningerne for at være med i det her. Man har det store areal, der skal til. Når kunden kommer, så skal der bare være arealer, og det er her og nu. De arealer har man, man har de kraner der skal til. Og en vigtig ting; man har nogle meget dygtige virksomheder på havnen også, siger Tom Elmer Christensen.

Tom Elmer Christensen vurderer, at det kan generere op mod 1000 arbejdspladser på Fyn, mens arbejdet med at lave og udskibe havmøllerne står på.

Oversigt

    Oversigt