For mange indsatte og for få senge: Nyborg Fængsel skal have ekstra pladser

De danske fængsler er fyldt til randen med indsatte. Så fyldte, at der faktisk er en belægning på 101 procent, hvilket nu kræver ekstra pladser i blandt andet Nyborg Fængsel.

Der er trængsel i landets fængsler. Siden januar 2019 har det nemlig været for mange indsatte til cellerne, og belægningsprocenten har været 101. Det er den højeste belægning i over 20 år.

- Den er meget alvorlig. Vi har et ganske højt belæg, og desværre ser det kun ud til at blive værre resten af året og ind i næste år. Så det er absolut en kritisk situation, siger Bo Yde Sørensen, der er forbundsformand i Fængselsforbundet.

Antallet af indsatte er steget fra cirka 3400 i 2015 til 4000, og det presser fængslernes mure. Derfor vil man nu lave ekstra pladser i flere fængsler, heriblandt Nyborg Fængsel.

Stor udfordring

Det har ikke været muligt at åbne nye celler i takt med det øgede antal indsatte, da der er mangel på fængselsbetjente.

- Vi har brugt alle pladser i forvejen og har over 100 procents belægning. Det betyder, lidt karikeret sagt, at vi har de indsatte siddende i kosteskabet og sovende på bordtennisborde rundt omkring. Der er simpelthen ikke plads til flere fanger nu, siger Bo Yde Sørensen.

Nyborg Fængsel skal hen mod næste sommer have ekstra pladser, så belægningen kan komme under 100 procent igen.
Nyborg Fængsel skal hen mod næste sommer have ekstra pladser, så belægningen kan komme under 100 procent igen.
Foto: Thomas Greve

Og det har været en stor udfordring at rekruttere medarbejdere til fængslerne, også det i Nyborg.

- Det er en meget alvorlig opgave, for i øjeblikket kan vi simpelthen ikke skaffe de fængselsbetjente, vi skal bruge til at drive kriminalforsorgen i særdeleshed på Fyn og Sjælland. Og så er overbelægning noget af det, der historisk set slider allermest på personalet i et fængsel, understreger Bo Yde Sørensen.

Når der ikke er nok fængselsbetjente, er der heller ikke tid nok til de indsatte, og det giver et hårdt arbejdsmiljø. På den måde får de indsatte, ifølge Bo Yde Sørensen, nemlig ikke noget forhold til betjentene, så det er lettere for dem at have en voldelig adfærd.

Bliver ved med at stige

Kriminalforsorgen forventer at åbne 200 nye pladser frem mod næste sommer, da det gennemsnitlige belæg forventes at stige med knap 100 indsatte til næste år. Der vil altså være over 4000 indsatte på landsplan. Derfor er de ekstra pladser nødvendige for at holde belægningsprocenten under 100 procent.

- Vi har et højt belæg i øjeblikket, og det ser ud til at fortsætte. Derfor kigger vi også på, hvor vi kan åbne nye pladser næste år, men det er ikke bare ligetil, da det kræver personale. Vi er i ledelsen meget opmærksomme på udfordringerne – særligt i forhold til arbejdsmiljøet og vores fleksibilitet. Her er der to muligheder, der begge kan være problematiske: Enten får vi en høj belægningsprocent, eller også får vi underbemandede afdelinger med alle de negative konsekvenser, som det har. Men vi gør, hvad vi kan for at få det til at fungere, og medarbejderne rundt om på vores matrikler gør et kæmpe stykke arbejde hver dag, skriver Anne Marie Heckscher, der er områdedirektør for Kriminalforsorgen, til TV 2/Fyn.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyborg Fængsel er et af tre fængsler, hvor man planlægger at udvide. Lige nu er der 140 fængselsbetjente til 312 indsatte. Spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre at huse flere indsatte i fængslet.

- Alt kan lade sig gøre, og vi skal jo løfte den opgave, som samfundet pålægger os. Der er bare nogle store udfordringer. Vi er nødt til at se på, hvordan vi kan sørge for, at der ikke er endnu flere, der stopper i jobbet, siger Bo Yde Sørensen.

Oversigt

    Oversigt