I det fynske folks tjeneste

Nyborg mester i ligestilling

Mens det går fremad i staten, hænger kommunerne i bremsen, når det gælder ligestillingen, viser ny opgørelse. Nyborg slår både Aarhus og København.

Ligestillingen mellem mænd og kvinder i kommunerne er ikke rykket meget de seneste år. Det viser en ny undersøgelse fra Ligestillings- og Kirkeministeriet.

Hvert andet år skal stat, kommuner og regioner fortælle ligestillingsministeren, hvor gode de er til at arbejde med området.

De nye indberetninger fra 2011 viser blandt andet, at der siden 2009 er kommet 11 procentpoint flere kvinder i topledelserne indenfor staten, mens langt de fleste kommuner til gengæld ikke har rykket sig meget.

Mens hver tredje kommune nu arbejder meget med ligestilling, så er der lige så mange kommuner, der arbejder meget lidt på sagen.

- Jeg er rigtig glad for, at der sker fremskridt i arbejdet med ligestilling i det offentlige. Men der er stadig plads til forbedringer især i kommunerne, siger ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen (R).

Topscoreren blandt kommunerne for tredje gang i træk er Nyborg foran storbykommuner som Aarhus og København. Det gør formanden for Nyborgs ligestillingsudvalg Vibeke Ejlertsen (S) stolt.

- Da jeg kom i byrådet i 2005, var det med et mål om, at vi skulle have et ligestillingsudvalg, og det har vi haft siden, siger hun og fortsætter:

- Dengang var kun 12 procent af byrødderne kvinder, og selvom det kun er 20 procent i dag, så har vi rykket især personalemæssigt, hvor der før kun var en mandlig dagplejer i kommunen, er der nu fem.

I samme periode er udviklingen gået fra fem mandlige social- og sundhedsassistenter til et optag i 2011 på Sosu-uddannelsen på 26 mænd.

- Det er nogen gange en god idé at fokusere på ligestillingen af mænd fremfor ligestilling af kvinder, som bare får folk til at blive trætte i ansigtet, siger Vibeke Ejlertsen med et smil.

- Det er vigtigt, at alle love tænkes igennem i forhold til ligestillingen. Og ildsjæle som Vibeke Ejlertsen er betydningsfulde. Nogen skal tage ansvaret for, at der sker noget. Vi skal fjerne den blinde plet, hvor man ikke ser ulighederne men bare gør, som vi plejer, siger Manu Sareen.

Ved du noget? Så send os et tip