Naboer til Nyborg Slot: - Til grin og pinligt

Naboerne til Nyborg Slot er trætte af udsigten til en byggeplads.

Det blev ugen med endnu en mavepuster til den omdiskuterede og stærkt forsinkede renovering af Nyborg slot. Det skete da A.P. Møller Fonden trak 60 millioner fra det 340 millioner kroner dyre projekt.

Tilbage står nu en by og dens borgere, der håber på en genrejsning af Nyborg som Danmarks ældste kongeby med en turistattraktion i international klasse. 

I den idylliske Slotsgade for foden af bakken, hvor slottes hovedbygning nu knejser helt alene, er de trætte af at vente på udsigten til andet end en byggeplads.

Tau Ertmann, restauratør, Restaurant Sneppen
Tau Ertmann, restauratør, Restaurant Sneppen
Foto: William Borst Lorentzen

Tau Ertmann, restauratør, Restaurant Sneppen

Hvordan er det at være nabo til Nyborg Slot?

- Det er lidt mindre en byggeplads nu, og vi kan forhåbentlig snart nyde udsigten hernedefra. Det har taget sin tid! Det betyder forhåbentlig også, at jeg snart kan få nogle gæster ind i huset, som kommer til byen for at se slottet. Hvis genåbningen trækker ud, får vi ikke så mange gæster. 

Hvad betyder slottet for borgerne i Nyborg og for byens identitet?

- Nyborg har været en større by, end den er nu. DSB sad en gang på halvdelen af byen, men det gør de ikke mere. Det gamle slot, der ligger her midt i byen, er dét, der tilbage i Nyborg.

- Der er en gammel kongeby, og det er folk også godt klar over. Dét, at der står et halvfærdigt projekt, tror jeg, går mange borgere på. Det synd og skam, at vi går og kigge på alle de containere, når nu det kunne være så flot. Det er brandærgerligt, at det skal trække ud på grund af noget finansiering.

Hvad betyder det for dig, at projektet er forsinket?

- Det er en form for prestigeprojekt, der har været i støbeskeen i hvert fald i ti år. At det bliver ved med at snuble på den måde, der er lidt pinligt. Både for dem, der er tovholdere og for dem, der går deroppe og arbejder.

Ulla Grundahl, pensioneret bedemand
Ulla Grundahl, pensioneret bedemand
Foto: William Borst Lorentzen

Ulla Grundahl, pensioneret bedemand

Hvad betyder slottet for dig som nyborgenser?

- Det er et klenodie. Det har været der i så mange år, og det er synd, hvis ombygningen bliver standset nu.

Hvad betyder slottet for byens identitet?

- Det har fyldt i byen i mange år, at vi er en kongeby. Det betyder noget, at der har boet konger her. Jeg er gammel, så jeg tænker tilbage på alt muligt, og det er en dejlig ting at tænke tilbage på - Nyborg som en kongeby.

Hvordan er det at være nabo til Nyborg Slot?

- Det har været nogle drøje år. 

- Al den tunge trafik til renoveringen af slottet har kørt på den her gade, og det har fået vores huse til at slå revner. Men det har de undersøgt, før de begyndte på projektet, så vi får vel noget erstatning senere.

Hvad betyder slottet for borgerne i Nyborg?

- Hvis I vidste, hvor mange turister der gik forgæves sidste sommer. De må ikke en gang komme ind og kigge, portene er lukkede. Det er forfærdeligt. Vi er kede af det i hvert fald. Nu skulle det sidste lige på plads!

- Vi har lært om slottet, dengang vi gik i skole. Det er vores barndom. Og i dag går vi tur på volden hver eneste dag. Det er en seværdighed uden lige. Kan vi ikke snart få det færdigt? Ellers skulle det gamle være blevet stående, for det var også smukt. 

Jens Finsen, specialarbejder, Fortum Waste Solution
Jens Finsen, specialarbejder, Fortum Waste Solution
Foto: William Borst Lorentzen

Jens Finsen, specialarbejder, Fortum Waste Solution

Hvad betyder slottet for borgerne i Nyborg og for byens identitet?

- Slottet betyder noget. Det er en seværdighed og en del af danmarkshistorien, og så er det en stor turistattraktion. Eller det vil det blive, når det er færdigt. Det betyder noget at bo et sted, der er populært, og som folk godt kan lide.

Hvordan er det at være nabo til Nyborg Slot?

- Når man er nabo til sådan en byggeplads, hvor der ikke sker noget, så er det frustrerende. Og jeg kan godt forstå, man trækker pengene tilbage, når der ikke sker noget. Det er også ærgerligt, at man ikke har de tilladelser, man skal have, når man begynder på sådan et projekt.

Hvorfor er det vigtigt for dig, at slottet snart står færdigt?

- Det er til grin, at det hele tiden bliver forsinket. Det betyder noget! Folk må tænke, at der ikke er søgt om de rigtige ting, og jeg ved egentlig ikke, hvorfor det bliver ved med at blive stoppet. Man snakker, og der sker ingenting. Det er det værste.

- Det skal nok blive færdigt, det er jeg sikker på. Hvem der skal betale for det, det er en anden sag. Det bliver nok Nyborgs borgere, kunne jeg forestille mig.

- Når det bliver færdigt, vil jeg være stolt af det. Det er historisk, og det er en seværdighed og et flot byggeri. Det har været der altid, så selvfølgelig betyder det noget for byen og for den turisme, der vil komme her, når de er færdige. Det har man set med andre projektet som for eksempel Koldinghus.

Oversigt

    Oversigt