I det fynske folks tjeneste

To nye flagermus-arter fundet på Fyn

Damflagermus

Et nyt overvågningssystem har afsløret to flagermus-arter, som forskerne ikke troede fandtes på Fyn.

Troldflagermus

Overvågningssystemet har lavet optagelser uafbrudt gennem to måneder på taget af en garange på Syddansk Universitet.

Det har afsløret de to flagermus-arter: Troldflagermus (pipistrelle nathusii) og damflagermus (Myotis dasycneme), som forskerne hidtil troede ikke fandtes på Fyn.

Ifølge professor ved biologisk institut på SDU, Annemarie Surlykke, som står for overvågningen, har optagelserne vist en række andre interessante ting:

Flagermus kan godt finde på at flyve i regnvejr. Hidtil har man troet, de kun flyver i tørvejr og derfor har man kun lavet observationer i tørvejr.

Overvågningen har afsløret, at flagermus bliver mindre aktive i klart og køligt vejr, end når vejret er overskyet og lunere.

Den har også vist, at de fleste lyde, flagermusene gav fra sig, var sociale kald og ikke orienteringskald for at finde vej.

Kaldene er vigtige, da flagermus orienterer sig jager insekter ved at udsende højfrekvent lyd og så lytte til ekkoet fra omgivelserne.

Et stort fremskridt

Det ny overvågningssystem er det første, der kan overvåge et område for insekter, fugle og flagermus så effektivt.

På de to måneder identificerede systemet 115.000 flagermus-lyde.

- Det ville være uoverskueligt for en person at sortere så store mængder, siger John Hallam fra Mærsk McKinney Møller Instituttet på SDU, som står for den tekniske del af projektet.

- Med systemets automatiske behandling er det kun en lille del af optagelserne, der kræver menneskelig behandling, forklarer han.

Forskerne har planer om at lave langtids overvågning i området omkring SDU, hvor der skal bygges nyt OUH, for at se hvordan sådan et byggeri påvirker flagermusene.

Ved du noget? Så send os et tip