"Surrealistisk" og "fantastisk": Nye fynske folkevalgte underskriver grundloven

Tre nyvalgte fynske folketingsmedlemmer underskrev traditionen tro grundloven fredag.

Fredag den 21. juni bliver en dag, de tre nyvalgte folketingsmedlemmer fra Fyn, Victoria Velásquez fra Enhedslisten, Venstres Marlene Ambo-Rasmussen og Bjørn Brandenborg fra Socialdemokratiet, sent vil glemme.

Som nyvalgte folketingsmedlemmer skrev de fredag under på grundloven, og at de vil overholde grundloven, mens de arbejder på Christiansborg.

- Det var fedt. Det var en oplevelse. Jeg var overrasket over, hvor spændt jeg faktisk var, og hvor nervøs jeg blev, da jeg skulle sætte min underskrift, fortæller Bjørn Brandenborg (S) til TV 2/Fyn.

Med sin underskrift har Bjørn Brandenborg gjort resultatet af folketingsvalget officielt.
Fotograf: bjørn brandenborg

Han strøg i Folketinget, første gang han stillede op, med et sublimt valg og 6.837 personlige stemmer. Dermed lykkedes det den 27-årige langelænder at slå den erfarne Erik Christensen ud af Christiansborg. 

- Nu er det ligesom officielt, at man er valgt, siger Bjørn Brandenborg efter underskriften er sat.

Nyvalgtes kruseduller

15 fynboer blev ved det seneste valg stemt ind i Folketinget, men grundloven skal kun underskrives én gang, og det er derfor kun de tre nyvalgte, der skal sætte en krusedulle fredag.

- Det var en virkelig surrealistisk og fantastisk oplevelse. Det bliver næsten ikke større end den her dag. Det tror jeg godt, man kan fornemme på alle os nyvalgte, siger Marlene Ambo-Rasmussen (V). 

Marlene Ambo-Rasmussen havde familien med, da hun skulle underskrive grundloven.
Fotograf: Ida Brodtkorb

Marlene Ambo-Rasmussen sidder foruden i Folketinget også i Odense Byråd.

Til folketingsvalget fik hun 6.312 personlige stemmer, og ligesom Bjørn Brandenborg lykkedes det også Marlene Ambo-Rasmussen at slå en erfaren partikollega. Venstrekvinden fik 1.892 flere personlige stemmer end Jane Heitmann (V), der dog også blev valgt ind.

- Nu er vi folketingsmedlemmer

27-årige Victoria Velásquez stillede første gang op til Folketinget, da hun var 19 år gammel. I år blev hun valgt ind og snuppede Enhedslistens eneste fynske mandat.

Også hun skulle fredag underskrive grundloven.

- Jeg har haft helt sommerfugle i maven omkring den her ceremoni, så det betød meget for mig. 

- Nu er det officielt, at vi er valgt, og valget er godkendt, og vi er nu folketingsmedlemmer. Det synes jeg er stort, siger hun til TV 2/Fyn.

Cirka 40 nyvalgte fra hele landet underskrev fredag grundloven.

Sommerfuglene baskede rundt i maven, da Victoria Velásquez underskrev grundloven.
Fotograf: Ida Brodtkorb

Oversigt

    Oversigt