Nye lærepladser på vej: Flere unge skal bygge robotter

Den fynske robot-og automationsklynge går sammen om at ansætte 30 procent flere elever og unge studerende frem mod 2020.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Studerende kan se frem til flere lære- og praktikpladser i robotindustrien.

Robotbranchen er gået i offensiven blandt de unge for at sikre sig fremtidens medarbejdere allerede på skolebænken. Branchen har lavet en aftale, som garanterer 30 procent flere studiejobs frem mod 2020.

-Vi står på en brandvarm platform, hvor mangel på kvalificerede medarbejdere kan blive en hindring for den fortsatte vækst. Flere af branchens virksomheder er højt specialiserede. Jo før, de får studerende ind og kan lære dem op, jo før er de klædt på til at varetage vigtige funktioner i virksomheden, siger Henrik Anker, som er direktør i Gibotech og formand for Odense Robotics Advisory Board.

quote -Vi står på en brandvarm platform, hvor mangel på kvalificerede medarbejdere kan blive en hindring for den fortsatte vækst.

Henrik Anker, direktør i Gibotech og formand for Odense Robotics Advisory Board

De nye uddannelsesjobs er enten lærlinge-, praktik- eller projektforløb for kandidater under uddannelse.

Advisory boardet bag Odense Robotics har sammen med Universal Robots, Gibotech, Effimat og en række andre virksomheder skrevet under på aftalen.

 

Findes ikke på arbejdsmarkedet

Effimat Storage Technology i Odense fremstiller højteknologiske lagerrobotter, og virksomheden har fem uddannelsespladser for danske og udenlandske universitetets-studerende.

Her mener direktøren, at det er afgørende, at virksomhederne i fællesskab får skabt flere uddannelsespladser.

- Vi har behov for mange dygtige kandidater, men den kombination af kompetencer, vi har brug for, findes ikke på arbejdsmarkedet i dag. Derfor er vi nødt til at starte rekrutteringen, mens de er under uddannelse, så vi selv kan bygge oven på, siger Jørgen Flemming Ladefoged.  

Flere nye uddannelser er derfor sat i søen. Det gælder blandt andet Syddansk Erhvervsskoles automationsteknikeruddannelse. En uddannelse, der hidtil udelukkende har været udbudt i Vejle, men som nu også rykker til Odense efter sommerferien.

Det samme gælder uddannelsen til automationstekniker på Erhvervsakademiet Lillebælt, hvor de studerende nu får nye muligheder for relevante studiejobs.

Effimat vil undersøge, om det er muligt at blive godkendt til at uddanne lærlinge fra den nye automatiktekniker-linje.

-Som klynge er vi simpelthen tvunget til at blive rigtig dygtige til at markedsføre os selv over for kommende studerende. Derfor støtter vi den nye aftale. Vi vil gerne bidrage til at styrke fødekæden af kandidater, så den samlede pulje af kvalificerede medarbejdere på Fyn vokser, siger direktør i Effimat, Jørgen Flemming Ladefoged.

 

 

Akut behov for arbejdskraft

For en måned siden kunne TV 2/Fyn fortælle om de rekordmange ledige stillinger i robotbranchen. Lige nu er der mere end 87 ledige jobs slået op i jobbanken.

Med det akutte behov for kvalificeret arbejdskraft har robotklyngen et stigende behov for at kunne rekruttere fremtidens medarbejdere direkte fra klasselokalet.

Odense Robotics beskæftiger omkring 2.600 mennesker og består af 100 vidt forskellige virksomheder. Både de små start up-virksomheder med få ansatte til de erfarne store flagskibe. De vil nu sammen skabe 30 procent flere lære-og praktikplaser som en samlet ambition for klyngen som helhed.

-30 procent flere uddannelsespladser er et realistisk mål og en samlet ambition for klyngen som helhed. Nogle virksomheder kan tage flere, andre færre, nogle kan tage lærlinge, andre studentermedhjælpere, siger Henrik Anker fra Odense Robotics Advisory Board. 

 

Virkelighed overgår forventninger

Med 2.600 beskæftigede i slutningen af sidste af 2016 havde robotklyngen allerede nået det estimat, virksomhederne først forventede at få i løbet af i år. Virkeligheden har altså overhalet forventningerne.

Med de nye uddannelsespladser vil branchen gøre det mere attraktivt for både danske og internationale studerende at søge jobs.

Fakta om Odense Robotics Academy 

Odense Robotics Academy har i forvejen lavet en række tiltag med blandt andet en jobbank og et robotakademi for at matche ledige og virksomheder.

Odense borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), roser initiativet om flere uddannelsespladser.

​-Skal virksomhederne i den fynske robotklynge kunne fortsætte deres vækst, så er rekrutteringen af den rette arbejdskraft helt afgørende.  Med den her aftale tager virksomhederne endnu et stort skridt for at sikre fremtidens arbejdskraft, siger han.

 

 
 
Foto: Odense Robotics

 

 

Oversigt

    Oversigt