I det fynske folks tjeneste

Nye opgaver til nye borgmestre

02:03

Borgmester Christian Thygesen (V) til venstre i billedet på sin første arbejdsdag som borgmester.

1 af 2

I seks af de fynske kommuner er der blevet tømt reoler og skuffer i juleferien, så alt var klar til, at en ny mand kunne overtage. Også i Faaborg-Midtfyn Kommune.

De allersidste detaljer kom på plads torsdag morgen, efter den nye borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune var mødt ind til første arbejdsdag på rådhuset i Ringe.

Den første opgave som borgmester bestod i at klippe en snor og indvie det nye tilsynscenter i Ringe.

- Selvfølgelig har jeg haft sommerfugle i maven, og jeg tror man ville være underlig, hvis ikke man havde det i sådan en situation. Det har jeg da også haft, siger Christian Thygesen (V).

Store udfordringer

De nye fynske borgmestre kan se frem til nye store udfordringer, vurderer valgforsker på Syddansk Universitet Christian Elmelund-Præstekær:

- Folk flytter væk fra landområderne og ind i byerne, vi får en større ældregeneration som skal hjælpes, vi får lidt færre som kan tjene pengene, og alle de ting sat sammen gør, at man skal finde ud af, hvordan man kan få enderne til at mødes. Og det er nok den helt store udfordring, siger han.

Faaborg-Midtfyn er en af de helt store udfordringer netop, at få flere til at flytte til kommunen.

- De fleste mennesker træffer deres bosætningsbeslutning på basis af, hvor og hvordan de kan skabe en god tilværelse for sig selv og deres familier, og det handler tit og ofte om beskæftigelse og om at få sat børnene godt i vej, få givet dem en god uddannelse. Så det er jo nogle af de ting, vi skal have bragt op på et højere niveau her i kommunen, siger Christian Thygesen.

Helt speciel opgave

To af de seks nye fynske borgmestre har tidligere siddet i borgmester stolen, men de fire andre skal forberede sig på en helt speciel opgave.

- Det kræver en særlig form for ledelse. Man kan ikke bare sætte sig ned og sige: Det er mig der bestemmer, nu gør jeg det sådan og sådan. Man skal finde ud af, hvordan man giver alle en lille smule og få alle til at føle, at de er med i beslutningsprocessen, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Og får den nye borgmester i Faaborg-Midtfyn er opgaven måske endnu større, fordi han ikke har erfaring med kommunalpolitik fra tidligere.

- Jeg tror, min største udfordring i øjeblikket er, at det er nyt for mig, og der er mange ting, jeg på relativ kort tid skal sætte mig voldsomt godt ind i, siger Christian Thygesen.

Ved du noget? Så send os et tip