Nye oplysninger om oldtiden langs motorvejen

Oldtidsboplads tæt på den vestfynske motorvej giver arkæologerne ny viden om fortiden.

Bag jordbunkerne, hvor vestfynske motorvej krydser Aulbyvej, er arkæologer fra Odense Bys Museer ved at afslutte udgravningen af en af oldtidens bopladser.

Udgravningen ligger lige der, hvor Vejdirektoratet skal i gang med at bygge et tilslutningsanlæg til motorvejen i forbindelse med udbygningen af motorvejen mellem Nørre Aaby og Middelfart.

- Vi glæder os meget over at have fået mulighed for, at undersøge bopladserne i området. Udgravningerne har givet mange spændende nye oplysninger om, hvordan man brugte landskabet i tiden 300-600 e. Kr., siger arkæolog Jakob Bonde fra Odense Bys Museer og fortsætter:

- Det giver os en gylden chance for at kigge nærmere på, hvorfor nogle bopladser bliver til de landsbyer, vi kender i dag, og nogle simpelthen opgives og forsvinder.

Området har været beboet siden stenalderen

Mørke aftegninger i den lyse undergrund vidner om, at der har ligget mindst tre store, indhegnede gårde, hvor tilslutningsanlægget nu skal anlægges.

Hver af gårdene har bestået af et hovedhus på over 30 meter og et antal små udhuse. De har ligget med udsigt ned mod Aulby Mølleå.

Bopladsen er den tredje og sydligste, der er fundet i området. De tre bopladser ligger med cirka 500 meters mellemrum langs den nuværende Aulbyvej.

De to sydligste bopladser blev tilsyneladende opgivet allerede efter et par generationer. Den nordligste blev liggende og har med tiden udviklet sig til landsbyen Aulby, der altså har over 1300 år på bagen.

Stedet har også været beboet i yngre stenalder (ca. 3500-2000 f. Kr.), hvor der på et tidspunkt lå et enkelt lille hus på ca. 17 meter.

- Huse fra denne periode bliver kun sjældent fundet, og vi er utroligt glade for at have fået denne uventede sidegevinst, der kan være med til at belyse, hvordan menneskene på Vestfyn levede for omkring 6000 år siden, siger Jakob Bonde.

Nært samarbejde sikrer fundene

Det gode samarbejde mellem Vejdirektoratet og Odense Bys Museer har betydet, at arkæologerne er kommet tidligt ind i processen.

Det har været med til at sikre, at vejarbejdet ikke ødelægger fundene, men at arkæologerne kan registrere og bevare dem for eftertiden, og det gør, at arkæologernes arbejde ikke forsinker anlægsarbejdet.

- Vi kender arkæologernes arbejdsvilkår og ved, at de har brug for tid til deres undersøgelser, siger Mike Boesen, projektleder i Vejdirektoratet.

- Det er i alles interesse, at arkæologiske undersøgelser er en del af projektet, og at vi tænker dem ind fra begyndelsen. På den måde undgår vi også forsinkelser undervejs, siger han.

De arkæologiske undersøgelser ved Aulbyvej er den sidste af en række prøvegravninger og udgravninger, der er gået forud for udvidelsen af den eksisterende motorvej.

De arkæologiske undersøgelser har givet en betydelig ny viden om fortiden på Vestfyn.

Oversigt

    Oversigt