I det fynske folks tjeneste

Nye sparerunder på vej på sygehuse

Mørke skyer hænger over regionernes økonomi og det kommer til at kunne mærkes på sygehusene, konkluderer ny revisorrapport.

Det trækker op til endnu en hård omgang sparerunder på landets sygehuse. Det konkluderer en ny rapport fra revisionsfirmaet Deloitte.

Selv om regionerne allerede sidste år havde mere end svært ved at holde budgetterne, så ser det på ingen måde ud til at blive bedre i år, konkluderer Deloitte i en analyse, der bygger på data fra regionerne og Det Fælleskommunale Løndatakontor.

I 2009 havde regionerne samlet set et underskud på 1,8 milliarder kroner, og alt peger på at forbruget fortsætter med at stige. I 2010 var det samlede lønforbrug i perioden januar-maj således 6,9 procent højere end samme tidsrum året før.

- Regionerne står med et helt akut problem, de kan næppe undgå nye store sparerunder med afskedigelser, og alligevel vil de få svært ved at holde 2010-budgetterne, siger senior manager hos Deloitte, Steen Daugaard.

Ser man på de enkelte sygehuse, er det i 2009 to ud tre, som ikke har holdt sig inden for budgetrammerne. Med Region Syddanmark som eneste undtagelse er det alle regioner, som har overskredet budgetterne.

Finanskrisen spiller formentlig en afgørende rolle, mener Steen Daugaard. I takt med den stigende ledighed i samfundet som helhed er beskæftigelsen i sundhedsvæsnet nemlig steget med fem-seks procent.

- Det er formentlig en af de afgørende forklaringer. I stor grad er der sikkert tale om, at man har fået ansat folk i ubesatte stillinger. Men hvis man lige netop kan holde sit budget og samtidig har mange ubesatte stillinger, er det klart, at budgetterne bliver sprængt, når de ubesatte stillinger bliver besat med folk, der skal have løn, siger Steen Daugaard.

Den dårlige økonomi dækker også over, at sygehusene har opereret og behandlet langt flere.

- Der er ikke tvivl om, at der er en væsentlig stigning i aktiviteten. Og den har været kraftigere end det, der har været aftalt og forventet, siger Steen Daugaard.