Nyt bioteknologisk center i Odense

Den internationale bioteknologiske virksomhed MDS Proteomics åbner tirsdag en ny avanceret forskningsenhed i Odense. Det nye center betyder en styrkelse af det bioteknolgiske forskningsmiljø i Odense.

Ambitiøs forskning i proteiner i celler

Den internationale bioteknologiske virksomhed MDS Proteomics åbner tirsdag en ny avanceret forskningsenhed i Odense. Det nye center betyder en styrkelse af det bioteknolgiske forskningsmiljø i Odense.

En helt ny bygning med topmoderne laboratorier og forskningsenheder åbner tirsdag på Stærmosegårdsvej i Odense. Bag den nye virksomhed står det canadiske firma mds Proteomics, der er verdens største Biotek virksomhed.

I alt 70 forskere fra hele verden vil få arbejdsplads i den nye bygning på 3100 kvadratmeter. Forskningerne skal kortlægge sammenhængen mellem proteiner i celler og alvorlige sygdomme. Arbejdet skulle gerne føre til en større forståelse af hvorfor nogen mennesker udvikler kræft, AIDS eller depression.

MDS Proteomics lever af at sælge deres forskningsresultater videre til farmaceutiske virksomheder over hele verden.

De 70 forskere vil blandt andet have et af verdens allerstørste computernetværk til deres rådighed. IBM har som noget nyt indgået en aftale med en naturvidenskabelig virksomhed, der indebærer at der vil blive opstillet 101 supercomputere i et sammenhængende netværk på den bioteknologiske virksomhed i Odense.

Netværket skal bruges af forskerne til at søge i og opbygge nye avancerede databaser.

MDS Proteomics har valgt at placere sig på Fyn, fordi Canada-virksomheden i forvejen havde en mindre afdeling i Odense.

Men et givtigt samarbejde med forskerne på Syddansk Universitet har også været medvirkende til virksomhedens nye satsning på Fyn. Og med det nye center vil den bioteknologiske forskning på Fyn bliver styrket. MDS Proteomics regner med at udvide produktionen betragteligt de kommende år. Allerede nu er fabrikken fremtidssikret, idet hele bygningen kan spejles, så den bliver dobbelt så stor.

Mistanke om kopiering
Den officielle indvielse tirsdag bliver dog skæmmet af, at MDS proteomics har indledt et felttog mod en anden bioteknologisk virksomhed i Odense.

ACE Biosciences, der netop har fået 70 mio. kr til tre års drift i Odense, bliver beskyldt for at kopiere produktionen på MDE proteomics.

De tre ledende medarbejdere på ACE Biosciences er alle tidligere ansatte på MDS Proteomics.

"ACE Biosciences er ingen konkurrent til os, da vi er 40 gange større. Men jeg synes at ACE Biosciences har overtrådt de etiske spilleregler, og vi vil forfølge kopeiringssagen, da den er principiel", siger direktør Ole Vorm.

Beskyldningerne bliver dog pure afvist at direktøren for ACE Bioscienes Ejvind Mørtz.

Formentlig ender beskyldningerne om kopiering af de bioteknologiske projekter i en retsal.

Oversigt

    Oversigt