Nyt fund af giftrester i drikkevand

Målinger viser spor af stoffet desphenyl-chloridazon i halvdelen af Svendborgs drikkevandsboringer - dog under grænseværdien.

Vand og Affald i Svendborg har undersøgt kommunens vandboringer for stoffet desphenyl-chloridazon og fundet det i omkring halvdelen af boringerne.

Der er fundet mellem 0,01 og 0,05 mikrogram per liter vand, hvilket er under grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter, og det understreges, at der ikke er nogen sundhedsrisiko ved at drikke vandet.

Svendborg Kommune vil dog holde øje med udviklingen:

- Vi mennesker består af 60 procent vand – så det er vigtigt, at det vand, vi drikker, er rent og sundt, siger direktør Ole Steensberg Øgelund fra Vand og Affald, der har ansvaret for boringerne.

Desphenyl-chloridazon er et nedbrydningsprodukt af sprøjtemidlet chloridazon, som blev brugt til produktionen af roer, rødbeder og løg indtil 1996, da det blev forbudt.

Hidtil har man ikke undersøgt vandet for stoffet, men den seneste tid er det fundet i adskillige boringer i hele landet. Alene på Fyn er stoffet fundet hos mere end 20 vandværker - i mange tilfælde i mængder over grænseværdien.

Fremtidens drikkevand skal sikres
Så selvom Svendborgs vand holder sig under grænseværdien, vil kommunen ikke ligge på den lade side.

- Det er vores vigtigste opgave at sikre rent drikkevand. Derfor holder vi fortsat øje med, om der er rester af sprøjtemidlet i vores vandboringer. Samtidig arbejder vi på en strategi for beskyttelse af grundvandet, så vi også kan sikre rent drikkevand til fremtidens svendborgensere, siger Ole Steensberg Øgelund fra Vand og Affald.

Geolog ved Svendborg Kommune Jakob Nørby oplyser, at Svendborgs grundvand generelt er beskyttet under et tykt lerlag, men fundet af desphenyl-chloridazon viser, at nogle stoffer kan sive igennem.

- Staten er i øjeblikket ved at samle grundvandskortlægningen på Fyn. Når vi modtager deres arbejde i 2018, vil vi i samarbejde med vandværkerne og interesseorganisationerne se på, om der er områder, hvor indsatsen for grundvandbeskyttelsen skal styrkes, siger han.

Se hvor der er fundet desphenyl-chloridazon på Fyn herunder:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt