Vikingefigur fundet på Nordfyn: Havde de alligevel horn?

Arkæologer har brugt timer på at forklare museumsgæster, at vikingerne ikke havde horn på hjelmene. Men den forklaring sår et nyt fund altså tvivl om.

Det var en meget lille figur af Odin, der dukkede op, da Søren Andersen afsøgte en mark med sin detektor i nærheden af Mesinge på Hindsholm. Figuren forestiller en mand med skæg og velfriseret pagehår, og mest bemærkelsesværdigt en imponerende hovedbeklædning med to ”horn”.  Arkæologer har i lang tid prøvet at aflive forestillingen om, at vikinger havde horn, men den lille Odin-figur viser altså  en mand med skæg og velfriseret pagehår, og mest bemærkelsesværdigt en imponerende hovedbeklædning med to ”horn”. 

quote Det er en fantastisk flot figur, og vi føler os nærmest guddommeligt priviligerede her på Østfyn

Claus Frederik Sørensen, Afdelingsleder for Landskab & Arkæologi på Østfyns Museer

Den lille figur er blot fem centimeter høj,  den er fra det 8. århundrede og forestiller sandsynligvis guden Odin fra den nordiske mytologi, skriver Østfyns Museer i en pressemeddelelse. Den dukkede i slutningen af august måned op af jorden, da Søren Andersen afsøgte en mark med sin detektor i nærheden af Mesinge. 

Arkæolog Malene Refshauge Beck fra Østfyns Museer, mener dog stadig ikke, at det er horn, figuren har på hjelmen. 

- Det er ikke horn, figuren har på hjelmen, men derimod to fugle. Med stor sandsynlighed er der tale om en gengivelse af eller et symbol for Odins to følgesvende, ravnene Hugin og Munin. Vi kender sådanne dragtnåle med hjelmklædte eller fuglebærende krigere fra flere specielle og rige vikingepladser, blandt andet Tissø på Vestsjælland, Uppåkra i Skåne og Staraja Ladoga i Rusland for blot at nævne nogle. På flere af de andre fund ender spidsen af hornene i fuglehoveder – men på figuren fra Mesinge er spidserne muligvis knækket af, forklarer Malene Refshauge. 

Odin-figuren har oprindelig været en del af en dragtnål, en såkaldt ringnål, der har prydet en viking omkring år 7-800. På museet har figuren bragt stor begejstring. 

- Det er en fantastisk flot figur, og vi føler os nærmest guddommeligt priviligerede her på Østfyn. I foråret dukkede Jesus op af jorden i Aunslev, og nu dukker Odin op af jorden i Mesinge, siger Claus Frederik Sørensen, der er afdelingsleder for Landskab & Arkæologi på Østfyns Museer.

Fra fredag d. 14. oktober udstilles Odin-figuren sammen med nogle af de andre spektakulære detektorfund museet har modtaget i løbet af 2016 på Vikingemuseet Ladby.

Oversigt

    Oversigt