Nyt mærke til svinekød glæder fynsk landmand

Et nyt dyrevelfærdsmærke på flæskesteg, koteletter og skinker skal give dyrevelfærden et løft. Det er et skridt i den rigtige retning, siger fynsk svineproducent.

Fra i dag, mandag er Fødevarestyrelsens nye frivillige dyrevelfærdsmærke at finde i kølediske i supermarkeder landet over.

Svinekød kan således fremover være mærket med et til tre hjerter alt efter, hvor høj dyrevelfærden har været, mens grisen stadig var levende.

- Jeg håber, at danskerne vil tage det nye dyrevelfærdsmærke til sig. Mærket giver forbrugerne flere valgmuligheder og dermed også mulighed for at støtte dyrevelfærden på et niveau, der passer til deres præferencer og pengepung. Hvad enten forbrugerne vælger svinekød med et, to eller tre hjerter får de mulighed for at se, hvor meget mere dyrevelfærd de får for pengene, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.  

Det nye dyrevelfærdsmærke kommer i første omgang til at sidde på svinekød, men vil senere blive udvidet til at omfatte kød fra andre dyr. 

Glade grise i Jordløse

Landmand Hans Erik Jørgensen fra Jordløse hilser Fødevarestyrelsens nye Dyrevelfærdsmærke velkommen.

- Jeg mener, at det er en rigtig god ide. Vi landmænd og forbrugerne får mere opmærksomhed på dyrevelfærd. Og som landmand synes jeg, at det bare er dejligt, siger Hans Erik Jørgensen.

På sit landbrug ved Jordløse har Hans Erik Jørgensen 300 søer og producerer cirka 6.000 slagtesvin om året.

- Som landmand synes jeg, det er dejligt, når dyrene har det godt. Og med det her mærke, som jeg synes er et rigtigt godt initiativ, der kan man se på pakken, hvilket niveau af dyrevelfærd grisen har haft mens den levede, siger Hans Erik Jørgensen.

Fakta om det statslige dyrevelfærdsmærke

Dyrevelfærdsmærket stiller strenge krav til grisenes opvækst. For at svinekød kan mærkes med dyrevelfærdsmærket, skal grisenes opvækst leve op til en række grundkrav. Disse grundkrav ligger klart over de gældende lovkrav i Danmark og EU og dermed over, hvad grisene oplever i standard- eller konventionel produktion.

Mærket er en frivillig ordning og har tre niveauer fra et til tre hjerter. Jo flere hjerter, jo højere dyrevelfærd. Et hjerte markerer, at mærkets grundkrav er opfyldt. To og tre hjerter markerer, at der er opfyldt supplerende krav om mere plads og udeareal.

 
 

Et hjerte giver bedre dyrevelfærd

  • Fritgående søer
  • Krølle på halen/hele haler
  • Mere halm
  • Mere plads
  • Max 8 timers transport
 
 

To hjerter giver endnu bedre dyrevelfærd

  • Fritgående søer
  • Krølle på halen/hele haler
  • Endnu mere halm
  • Endnu mere plads
  • Max 8 timers transport
 
 

Tre hjerter giver meget bedre dyrevelfærd ​

  • Fritgående søer
  • Krølle på halen/hele haler
  • Meget mere halm
  • Meget mere plads
  • Max 8 timers transport
  • Faring på friland
  • Udeareal
- Som landmand synes jeg, det er dejligt, når dyrene har det godt. Og med det her mærke, som jeg synes er et rigtigt godt initiativ, der kan man se på pakken, hvilket niveau af dyrevelfærd grisen har haft mens den levede, siger Hans Erik Jørgensen.

Oversigt

    Oversigt