Psykisk og fysisk syge skal på samme skadestue på Nyt OUH

Akutte patienter skal bruge samme indgang på Nyt OUH, hvad end deres lidelse er fysisk eller psykisk. Det skal blandt andet afhjælpe stigmatisering af psykisk sygdom.

Om man har brækket et ben eller har akut brug for psykiatrisk hjælp er irrelevant for, hvor man skal søge hjælp, når Nyt OUH åbner. 

Som Odense Universitetshospital er indrettet nu, søger patienter med psykiske lidelser hjælp hos Psykiatrisk Akut Modtagelse, mens patienter med somatiske, altså fysiske, lidelser skal finde hjælp på skadestuen. 

Men når dørene bliver slået op til det nye hospital, bliver det altså samme indgang for begge. 

- Vi lægger de to afdelinger sammen, fordi vi håber på, at det giver en bedre kvalitet for den enkelte borger i regionen, at man får en fælles indgang, uanset om man har en psykisk diagnose eller en somatisk diagnose, siger Rikke Sveistrup, der er oversygeplejerske på Psykiatrisk Afdeling på OUH. 

Skal have glæde af det

Det er dog ikke alle psykiatriske patienter, der behøver gå igennem akutmodtagelse. Patienter, som man ved lider af svær psykisk sygdom, vil kunne komme direkte på Psykiatrisk Afdeling. 

- Det er dem, der kan have glæde af at komme igennem akutafdelingen, der skal igennem, siger Charlotte Mose, der er oversygeplejerske på Fælles Akut Modtagelse.

Personer med psykiske lidelser har en kortere gennemsnitlig levealder end det resterende samfund. 

Derfor skal sammenlægningen også være med til at sikre, at man undersøger psykiatriske patienter for fysiske sygdomme. 

Mere fælles

I dens nuværende konstellation hører både skadestue, lægevagt og traumecenteret under Fælles Akut Modtagelse. 

Men på Nyt OUH vil man altså også rumme Psykiatrisk Akut Modtagelse.

Charlotte Mose mener, at sammenlægningen også kan være til gavn ved tilfælde, hvor personer er kommet alvorligt til skade fysisk. 

- Hvis vi får svært tilskadekommende traumepatienter ind, hvor der er pårørende, som nogen skal tage sig af, har psykiatrien jo et kriseberedskab og kan hjælpe os med det, siger hun. 

Nyt OUH vil, når det bliver taget i brug, gå under navnet Odense Universitetshospital. Efter planen åbner det i 2023.