Nyt OUH stadig flere hundrede millioner over budget

Nye beregninger fra Medic OUH, Region Syddanmark og bygherrerådgiveren viser, at projektforslaget til Nyt OUH ligger 425 millioner kroner over det budgetterede.

I dag har Region Syddanmarks totalrådgiver Medic OUH fremlagt det endelige projektforslag for det nye OUH. Og selv om de er lykkes med at reducere budgetoverskridelsen fra svimlende 1,3 milliarder kroner, som de fremlagde i juni, mangler der fortsat 425 millioner kroner i anlægsbudgettet.

Region Syddanmark forventer dog at kunne tilpasse projektet, uden at det får betydning for kvaliteten og visionerne for Nyt OUH. Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Selvom 425 millioner er mange penge, mener Region Syddanmark, at de kan få finansieringen til at hænge sammen over de kommende seks år.

- Det er Region Syddanmarks byggekyndiges vurdering, at vi kan finde pengene. Vi kan lave mindre tilpasninger af byggeprojektet, der ikke får betydning for patienterne. Vi har også muligheden for at lade regionen finansiere dele af projektet, eller vi kan vælge at driftsfinansiere tilslutningsafgifter. Endelig arbejder vi jo hele tiden med at effektivisere og energioptimere for at frigøre kapital, siger Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Innovationsudvalget.

Regionen må finansiere

Karsten Uno Petersen peger på, at for eksempel byggemodning og etablering af et besøgscenter vil være oplagte steder at se på som regionalt finansierede. Byggemodningen alene ville kunne lette budgettet for cirka 114 millioner kroner.

Karsten Uno Petersen mener, at der er to veje at gå i forhold til at få projektet til at lykkes.

- Enten kan vi beskære byggeriet, eller også kan vi få enderne til at nå sammen på andre måder. Vi har valgt det sidste, så vi får det sygehus, som vi har haft i tankerne fra starten, og så holder vi fast i visionen for sygehuset.

Da Nyt OUH først skal stå færdigt i 2022, vil det ikke være nødvendigt at gennemføre tilpasninger for samtlige 425 millioner kroner nu.

Ikke unormalt med overskridelser

Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, sagde i juni, da budgetoverskridelsen på 1,3 milliarder kroner kom frem, at det ikke er unormalt med budgetoverskridelser i starten af et så omfattende projekt.

- Sådan har vi også set det hos de andre sygehusbyggerier blandt andet i Region Midtjylland. Det er normalt i den tidlige fase. Man har en række ønsker, og de kan ikke alle sammen imødekommes inden for de økonomiske rammer, der er til rådighed, sagde Per Nikolaj Bukh dengang til TV 2/FYN.

Oversigt

    Oversigt