I det fynske folks tjeneste

Nyt p-firma: Voldsom stigning i antallet af p-bøder

Antallet af udstedte parkeringsbøder er steget eksplosivt i Odense Foto: Ole Holbech

Siden firmaet P-Nord overtog parkeringskontrollen i Odense for to år siden, er antallet af udstedte bøder steget med 166 procent.

Fyns Politi nedlagde i 2015 parkeringsvagterne på Fyn, og i Odense gav kommunen i stedet opgaven til firmaet P-Nord fra Aalborg. 

Det har betydet, at antallet af parkeringsbøder til bilisterne er steget fra 4.500 i 2015 til omkring 12.000 p-bøder i 2017 - altså næsten en tredobling i antallet af bøder på bare to år.

Det viser en evaluering, som By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune har fået udarbejdet.

Stigningen hænger blandt andet sammen med, at P-Nord har fem parkeringsvagter i Odense, mens Fyns Politi indtil 2015 blot havde tre parkeringsvagter, der kontrollerede på hele Fyn bortset fra i Svendborg.

I alt har Odense Kommune tjent 190.000 kroner på parkeringskontrollen i 2017. Resten af pengene fra bøderne går til staten og P-Nord.

Læs også Voldsom stigning: Så mange millioner tjener Svendborg på parkering og p-bøder

Respekt for p-reglerne

I følge By- og Kulturforvaltningen har den nye p-kontrol i Odense været en succes. Antallet af ulovlige parkeringer i gadebilledet er faldet betragteligt, og det har direkte positiv indvirkning på både trafikafviklingen og trafiksikkerheden, står der i evalueringen af P-Nords arbejde.

Samtidig mener kommunen, at der er skabt mere respekt omkring parkeringsreglerne, efter P-Nord er kommet til. Bilisterne er blevet bedre til at respektere betalingsparkering, parkeringslicenser og den tidsbegrænsede parkering, vurderer By- og Kulturforvaltningen.

Læs også Nye p-vagter gav pludselig bøder: Her har vi parkeret fint i 25 år

Ikke alle er dog tilfredse med P-Nord. I alt har selskabet modtaget 650 klager, hvilket svarer til en klageprocent på fem. Det svarer til normalen i andre kommuner. 
 
Selvom antallet af parkeringsvagter er steget i Odense, så er der stadig få vagter i Odense sammenlignet med andre byer i landet. I Aalborg er der 22 vagter, Aarhus 30 og Frederiksberg og København har tilsammen cirka 130. 

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.