I det fynske folks tjeneste

Odderen gør comeback på Fyn

02:02

Naturstyrelsen har nu sikre beviser for, at odderen er vendt tilbage til Fyn efter mere end 30 års fravær.

1 af 2

Odderen er tilbage på Fyn. Den har ellers været uddød i 30 år. Men nu har Naturstyrelsen fået sikre beviser for at Odderen har været ved både Bellinge ved Thurø.

Biologerne kalder det et enestående comeback.

Den odder som altså nu efter 30 års fravær er ved at indtage Fyn kan blive 130 centimeter lang. Den lever af fisk og er nataktiv.

Om dagen gemmer den sig i huler i brinken eller under trærødder og buske.

Nu er der fundet sikre spor efter odder blandt andet ved Odense Å i Bellinge.

- Og det er det bedste spor vi kan få efter dem, det er når de har sat en odderlort som vi så kan få analyseret og se om det er sikkert, at det er en odder. Den er meget sky og natlevende, og derfor bliver vi nødt til at lede efter spor indirekte, siger biolog i Naturstyrelsen Leif Bisschop-Larsen.

Der har hele tiden været oddere i Jylland og på Sjælland, og i takt med at der er kommet flere og flere er de nu også dukket op på Fyn. Det vækker begejstring.

- Det er jo rigtig dejligt, at vi har fået odderen tilbage på Fyn. Nu er vi sikre på, at der er oddere, og det har vi nok haft en mistanke om ville komme, nu er det sket, og det er jo et udtryk for, at arten får det bedre og bedre i Danmark, siger Skovridder i Naturstyrelsen på Fyn Søren Strandgaard.

Vandmiljøet har fået det bedre

Vandmiljøet har fået det bedre, og så skal der også være gitter for ruser i ferskvand, så odderen ikke bliver fanget og drukner.

Og så har trafikken været en stor odder-dræber.

- Der hvor vandløbene går under de store veje, der indretter vi i dag de passager der er over vandløbene sådan at odderen kan gå langs med vandløbet under broen, så den ikke skal op på vejen og blive kørt ned, siger Søren Strandgaard.

Selvom odderen gemmer sig om dagen vil den berige vores naturoplevelse, mener Søren Strandgaard.

- Det er et rovdyr, der altid har været i Danmark, og det er et spændende rovdyr. Jeg tror, at det vil give en ekstra grad af pirring i forhold til når man går ude i naturen, at man har vished om at der findes sådan et stort dyr nede i åen, slutter Strandgaard.

Ved du noget? Så send os et tip