I det fynske folks tjeneste

Odense afslører millionsvindel

Odense Kommune er plaget af socialt bedrageri med hjemmehjælpen. Kommunens kontrolgruppe har afsløret svindel for op mod halvanden million kroner.

En gennemgang af bevillingerne til Odense Kommunes i alt 140 borgeres privatansatte hjemmehjælpere afslører en omfattende svindel.

I 24 - eller i hver sjette - af sagerne har kommunens kontrolgruppe afsløret socialt bedrageri for op mod halvanden million kroner. Det skriver Fyens Stiftstidende.

- Det er meget, meget voldsomt, og det svækker tilliden til velfærdssamfundet, siger Peter Rahbæk Juel (S), social- og arbejdsmarkedsrådmand i Odense, til avisen.

Ifølge loven kan plejekrævende borgere få penge af kommunen til at ansætte sine egne hjemmehjælpere - den såkaldte paragraf 94-ordning. I halvdelen af de 24 sager er hjælperne nu blevet fyret.

Ifølge Beth Tolstrup, leder af kontrolgruppen i Odense Kommune, er der primært tale om sager, hvor borgeren slet ikke har opholdt sig i Danmark i den periode, han eller hun har fået penge af kommunen til at aflønne hjemmehjælpen.

I de øvrige 12 bedrageritilfælde har kommunen desuden afsløret snyd med blandt andet boligsikring og pensionstillæg. I nogle tilfælde er der afsløret snyd for over 100.000 kroner pr. borger.

Beth Tolstrup konstaterer desuden, at bedrageriet er centreret omkring Odense-bydelen Vollsmose.

- Vi fik en række anonyme tip om, at der var noget at komme efter derude, så derfor gik vi i gang, siger hun til Fyens Stiftstidende.