Odense: Boligløse studerende skal bo på sovesale

Odense Kommunes 'tag over hovedet-garanti' til unge studerende, der bor uden for kommunen, er under pres. Der er for mange studerende og for få boliger.

Tilbage i 2002 vedtog Odense Kommune en 'tag over hovedet garanti' for studerende, der ikke bor i Odense. Kort fortalt betyder garantien, at hvis man som studerende ikke er lykkedes med at finde en permanent bolig inden studiestart, træder kommunen til med en midlertidig bolig.

Men siden 2013 er antallet studerende, der har ønsket at gøre brug af ordningen, næsten tredoblet, og derfor må kommunen nu tage nye midler i brug.

I 2013 var der 63 studerende, der brugte garantien. I 2015 var antallet steget til 181.

Garantien bliver

Men den store efterspørgsel får ikke garantien til at falde bort, lover by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

- Nej, det gør den ikke. Det glædelige ved det er jo, at der er flere og flere unge mennesker, der gerne vil til Odense og bo og studere. I 2013 var der godt 60, der gjorde brug af ordningen, og nu ser det ud til, at vi når helt op på 250. Det er det, der presser os, siger Jane Jegind.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at søge løsninger, så der ikke er nogen, der ikke kan starte på deres studie, fordi de ikke har et sted at sove. 

Ifølge rådmanden kan det få konsekvenser for mulighederne for at finde individuelle boliger, at der nu er så mange, der gerne vil gøre brug af ordningen.

- Hvis vi kommer op på de mængder, så er der nogen, der vil komme til at skulle dele værelse med andre, siger Jane Jegind. 

 

Hvad er det for løsninger, I arbejder med? 

- Det er blandt andet, at man skal være flere om at dele, så det også bliver sovesals-lignende omstændigheder, og så skal vi arbejde på, at man så hurtigt som muligt kommer ud i en passende bolig, siger Jane Jegind.

I 2015 var behovet allerede så stort, at Odense Kommune måtte alliere sig med private aktører for at kunne leve op til garantien.

Det betød blandt andet, at flere end 50 studerende endte med midlertidigt at bo på Blommenslyst Kro.

Blandt de lokationer, som kommunen allerede har forberedt til sommerens tilflyttende studerende, er 47 pladser i en beboelsesvogn ved Hestehaven.

Huslejeprisen for en sovesalsplads er godt 1.700 kroner om måneden.

By- og Kulturudvalget skal på et møde på tirsdag behandle sagen yderligere.

FAKTA om tag over hovedet garantien

 

Oversigt

    Oversigt