I det fynske folks tjeneste

Odense eneste kulopvarmede storby

02:20

1 af 2

Et nyt biomasse-anlæg på Fynsværket hænger i en tynd tråd efter at et lovforslag er blevet ændret efter henvendelse fra Lars Chr. Lilleholt. Landmændene raser.

- Det afgørende for mig i denne sag har været hensynet til de fynske gartnere, siger folketingsmedlem Lars Chr. Lilleholt(V).

Efter en henvendelse fra den fynske energiordfører er en ny varmeforsyningslov blevet ændret, så gartnerierne ikke skal betale de fulde omkostninger til Fynsværkets omstilling til biomasse.

- Jeg så, at tusindvis af job i gartnerierne var i fare, da varmepriserne ville komme ud af kontrol. Derfor tog jeg kontakt til ministeren, og jeg er meget tilfreds med at ministeren har ændret lovforslaget, siger Lars Chr. Lilleholt.

Men ændringsforslaget har betydet, at Lars Chr. Lilleholt nu har lagt sig ud med landmændene og halmleverandørerne.

- Vi er meget skuffede. Vores store arbejde med at få Fynsværket og Vattenfall til at omstille til biomasse har været forgæves, siger formanden for de danske halmleverandører, Hans Stougaard fra Glamsbjerg.

Halmleverandørerne frygter, at prisen for redde job i gartnererhvervet, nu kommer til at koste arbejdspladser i landbruget.

- Det er trist. vi kommer til at sige farvel til mange gode medarbejdere. Landmændene har holdt produktionen kørende i tillid til at vi kunne afsætte til Fynsværket, men det kan vi ikke længere med dette tåbelige forslag, lyder det fra Hans Stougaard.

Eneste kulopvarmede storby

Hos Vattenfall beklager direktøren at lovforslaget sætter en stopper for biomasse på Fynsværket, og gør Odense til landets eneste kulopvarmede storby.

- Det har jeg det skidt med. Vi har mulighederne for at fjerne kulforbruget på Fyn, men det hænger ikke økonomisk sammen med ændringsforslaget, siger den administrerende direktør for Vattenfall, Jørgen Nielsen.

Lars Chr. Lilleholt tror dog fortsat på at Fynsværket vil omstille til biomasse.

- Jeg er overbevist om at der kommer en omstilling. De fossile brændstoffer skal udfases inden 2030 og derfor kommer omstillingen før eller siden, siger Lars Chr. Lilleholt.

Ved du noget? Så send os et tip