Odense: Forstå det nu, rygning dræber

Tirsdag var politikere fra Odense på besøg på Kold College. Fokus er på, hvor store konsekvenser rygning kan have.

Råd, vejledning, forebyggelse og dialogmøde var på programmet tirsdag på Kold College i Odense. 

Politikere fra Odense Kommune skulle forsøge at nå ind til eleverne. Det er blandt andet HTX-eleven Jens Olesen, der har røget i halvandet år.

- Jeg får et fælleskab ud af at være med andre ude og ryge. Så får jeg selv en tilfredsstilelse ud af det, fortæller Jens Olesen om, hvorfor han ryger.

Men måske ændrer Jens Olesen nogle af sine vaner, efter Odense Kommune sætter fokus på risikoen ved rygning. Det har Jens Olesen dog ikke den store tiltro til.

- Jeg synes, det er fedt, at de prøver at få folk til at stoppe med rygning. Men om det hjælper, ved jeg ikke, fortæller Jens Olesen.

Også Jens Olesens medstuderende Julie Malmkvist Slavinsky er i tvivl om effekten af dagens møde.

- Jeg tror ikke, at unge mennesker stopper med at ryge, bare fordi nogle voksne siger det, siger bagerelev Julie Malmkvist Salvinsky.

Ifølge politikerne i Odense Kommune er forebyggelsen en vigtig sag at få på dagsordnen.

- Børn i børnehavealderen ved godt, at det er usundt at ryge. Men de starter så alligevel på et senere tidspunkt. Det vil jeg gerne vide noget mere om, hvorfor de gør det, fortæller rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen, Susanne Crawley. 

Ifølge en udregningen for Odense Kommune forventes det, at 1165 får kræft i Odense hvert år. Op imod hvert femte nye kræfttilfælde skyldes tobak.

På Kold College er man også positiv over besøget og indsatsen for at forebygge.

- Jeg underviser selv i levnedsmiddelafdelingen. Det er en stressende branche at være kok eller tjener. Der er mange, der ryger i den branche. Så at sætte fokus på forebyggelse af rygning, synes jeg passer godt, fortæller sundhedskoordinator Susanne Monika Meyer fra Kold College.

Efter dagens dialogmøde er det kun et spørgsmål tilbage at stille Jens Olesen.

- Får det dig til at købe færre cigaretter?
- Ja, det tror jeg faktisk det gør, fortæller Jens Olesen.

Se indslaget fra dagens dialogmøde her.

 

 

Oversigt

    Oversigt