Nu klapper fælden: Odense klar til kamp mod rotterne

Antallet af rotteanmeldelser i Odense er eksploderet. Nu skal en ny handlingsplan sætte skub i bekæmpelsen af de skadelige gnavere.

Vi frygter dem alle. De små, lodne skadedyr, der bærer rundt på en masse smitsomme sygdomme og kan ødelægge din bolig.

Antallet af anmeldelser af rotter i Odense Kommune er eksploderet de seneste år.

- Vi kan ikke sige med sikkerhed, om der rent faktisk er flere rotter. Men der er generelt et stort fokus på rotterne, og derfor kommer der også mange anmeldelser. Samtidig er vi gået over til at bruge en mindre kraftig rottegift, som så også gør at bekæmpelsesperioden er blevet længere. Derfor har mange en oplevelse af, at der er et stigende problem, forklarer Christopher Rau, kontorchef i Odense Kommune, Industri og Klima.

De seneste to år er antallet af rotteanmeldelser i Odense foreløbigt steget med 44 procent, og kommunens udgifter til rottegift steg med 21 procent fra 2014 til 2015. Men med en nye handlingsplan vil kommunen nu sætte skub i bekæmpelsen af de skadelige gnavere.

- Vi vil lave mere forebyggende arbejde, og så vil vi især undersøge de områder, hvor rotterne viser sig at være et tilbagevendende problem, fortæller Christopher Rau.

Og med den nye handlingsplan vil kommunen nu også eksperimentere med, at rottebekæmperne skal bruge helt giftfri metoder.

- Det vil sige, at vi skal have sat dem i gang med at opsætte nogle andre fældetyper og prøve nogle forskellige ting af, siger kontorchefen.

Det er ikke bare Odense Kommune, der ønsker at bruge mindre rottegift. Det er et krav fra Miljøstyrelsens side, fordi forskning viser, at der er meget høje koncentrationer af rottegift i næsten alle små rovpattedyr.

Risikerer man så ikke, at der kommer flere rotter, når der bruges mindre gift?

- Nej, for vi forsøger ikke at blive fuldstændigt giftfri. Vi skal fortsat bruge gift i rottebekæmpelsen, men de giftfri metoder skal være et supplement, siger Christopher Rau.

Rotternes cyklus

Ifølge skadedyrsbiolog Jens Lodal skyldes stigningen i antallet af rotteanmeldelser,  at det er blevet lettere for folk at anmelde rotterne. Men også rotternes biologi har betydning:

- Antallet af rotter topper cirka hvert tiende år, og så kommer der et sammenbrud i bestandene rundt omkring, hvor de bliver mindre yngledygtige. Derefter begynder antallet af rotter at stige igen.

Ifølge Jens Lodal kan man derfor se frem til, at antallet af rotteanmeldelser snart vil toppe igen.

- Antallet af rotteanmeldelser toppede omkring år 1988, 1998 og 2008. Derfor vil det ikke undre mig, hvis antallet af rotteanmeldelser topper igen her i 2018. Det vil så også sige, at antallet vil falde igen på den anden side af 2018, for så at stige igen efter nogle år, forudser han.

Men det betyder ikke, at kommunernes rottebekæmpelse er overflødig.

- Det fald, der er i rottebestandene hvert tiende år, er ikke så dramatisk, at rotterne helt forsvinder. Så man skal altid gøre noget for at holde rotterne nede på et tåleligt niveau. Også fordi de kan overføre sygdomme til mennesker og husdyr, og de kan forvolde stor skade på bygninger. Hvis rotterne bliver overladt helt til sig selv, vil der være markant flere rotter, forklarer han.

 

 

Oversigt

    Oversigt