I det fynske folks tjeneste

Odense-køkkener hædret ved økologisk festdag

Odenses kommunale køkkener blev i dag hædret for deres fokus på at servere økologisk mad.

Knap 150 køkkenfolk og kommunale medarbejdere fra 10 forskellige kommuner deltog i Økologisk Køkkenfest på kursuscenteret Phønix i Odense.

Anledningen var, at alle de fremmødte 135 køkkener og kantiner med succes har arbejdet med at omlægge til økologi i projektet Øko++. Projektet har stået på siden januar 2015, blandt andet med deltagelse af fire kommunale køkkener fra Odense. 

- Da vi startede, var der kun meget få ude i køkkenerne, der interesserede sig for økologi. På godt et år er vi nået op på 46% økologi i gennemsnit. Det er køkkener, der leverer mad til plejecentre, hjemmeboende, forskellige bosteder og kommunens kantiner, siger Gitte Breum, der er Chef for Mad og Måltider i Odense Kommune.

Og i dag kom den foreløbige belønning så.

Byens Køkken har allerede modtaget årets økopris fra Økologisk Landsforening for at være nået rigtig langt på kort tid, og i dag modtog kantinen på Slottet, kantinen på Rådhuset, kantinen i Phønix og Odense kantinen på Ørbækvej det økologiske spisemærke i bronze.

Det svarer til, at de dagligt serverer mad til borgere og medarbejdere, der er mellem 30 og 60 procent økologisk.

- Projektet Øko++ har virkelig provokeret os til at komme ud af starthullerne. Byrådet har besluttet, at vi skal have 60 procent økologi inden 2020, men det når vi meget før. Nogle køkkener er der allerede inden året er omme, og vi satser på at alle når 60 procent i 2017, forklarer Gitte Breum. 

Hun fortæller, at arbejdet med økologi i det hele taget har ændret både maden og tankegangen blandt personalet ude i køkkenerne.

Frostgrønt er erstattet af friske grøntsager, og der er kommet fokus på at mindske madspildet og at købe ind lokalt.

- For os er økologi meget mere end et Ø-mærke. Det handler også om at købe ind hos lokale landmænd og om at få brugt noget af det frugt og grønt, der ikke har den rette facon eller størrelse til supermarkedet, så det ikke ender i komposten. Sidste år lavede vi f.eks. dejlig æblegrød af nogle velsmagende økologiske æbler, der var for store til at blive solgt i supermarkedet, siger Gitte Breum.

Omlægningen til økologi er sket uden at bruge flere penge på maden end tidligere.

Der findes tre økologiske spisemærker:

Det økologiske spisemærke i bronze gives til køkkener med 30 til 60 procent økologi.
Det økologiske spisemærke i sølv gies til køkkener med 60 til 90 procent økologi.
Det økologiske spisemærke i guld gives til køkkener med over 90 procent økologi.
Kilde: Øko++

 

Ved du noget? Så send os et tip