Odense Kommune gav tvivlsom koncertstøtte

Odense Kommune brød muligvis loven, da kommunen støttede en koncert med Sting og Paul Simon i 2015.

Odense Kommune har et forklaringsproblem, efter at Fyens Stiftstidende har afdækket, at kommunen gav koncerten med Sting og Paul Simon støtte for op mod fem millioner kroner, skriver Fyens Stiftstidende.

Koncerten var arrangeret af JVB Concerts, der er en del af Odense Sport & Event, hvor rigmanden Niels Thorborg er hovedejer og bestyrelsesformand.

I følge en aktindsigt, Fyens Stiftstidende har fået i mailkorrespondance mellem de to parter gav tidligere stadsdirektør, Jørgen Clausen, et mundtligt tilsagn i 2014 om at støtte koncerten med op til fem millioner kroner.

Efter lange forhandlinger blev modellen, at Odense Kommune gav et sponsorat til koncerten på en million kroner og en underskudsgaranti på 1,5 millioner kroner, som kommunen vidste ville komme til udbetaling, da koncertbudgettet opererede med stort underskud.

Senere lavede nuværende stadsdirektør, Stefan Birkebjerg Andersen, en underhåndsaftale med Odense Sport & Event om to millioner kroner til rådgivningsydelser og et forhøjet sponsorat til fodboldklubben OB.

Ingen dokumentation
Men kommunen kan i dag ikke fremvise dokumentation for, hvilke ydelser de har fået for de to millioner kroner, skriver Fyens Stiftstidende.

Stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen erkender ifølge avisen, at der ikke findes skriftlig dokumentation, men fastholder, at kommunen har fået ydelser for pengene, selvom de ikke er journaliseret i det kommunale system.

Eksperter: Det ligner lovbrud
- Det er et lovbrud. Hvis man efter lang tids søgning efter mails og materiale stadig ikke kan finde noget, må man gå ud fra, at det ikke findes, fastslår Roger Buch, forvaltningsekspert og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Den logik afviser Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet:

 Det her ligner et alvorligt lovbrud. Det lyder ikke som om, at tingene er gået lidt hurtigt, og man derfor er kommet til at lave en fejl, der ikke lige var efter bogen. Det lyder modsat meget velovervejet og kalkuleret. Det lyder som embedsmisbrug, og det er noget, man kan pådrage sig et ansvar for som embedsmand, siger han til Fyens Stiftstidende.

Begge mener, at sagen kan få konskvenser for de to parter.

Ingen af de centrale personer har ønsket at udtale sig til Fyens Stiftstidende. 

Hør hele interviewet med forvaltningsekspert Sten Bøsning 

 

Oversigt

    Oversigt