Odense Kommune: Tobakspenge lugter ikke

Selvom Odense Kommune har indført restriktioner omkring rygning, investerer kommunen gennem pensionsselskabet Sampension i tobaksindustrien.

Ansatte hos Odense Kommune må ikke ryge i arbejdstiden. De må ikke ryge iført tøj med kommunens logoer, og rygning er forbudt på kommunens matrikler.

Ikke desto mindre har pensionsselskabet Sampension, som Odense Kommune er medejer af, investeret mere end 450 millioner kroner i selskaber i tobaksindustrien såsom giganterne Philip Morris og British American Tobacco.

Det gælder blandt andet også Aarhus og en række andre kommuner.

Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten har foretaget af aktieporteføljen i pensionskassen, hvor offentligt ansatte har deres opsparing.

Det møder stærk kritik:

- Tobak er på alle måder etisk uansvarligt. Pensionskassen burde følge eksemplet fra regionerne og kommunerne, hvor man siger, at der skal være røgfrie arbejdspladser og røgfri arbejdstid, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, til Jyllands-Posten.

 Michael Borre, formand for De Danske Multidisciplinære Cancer Grupper, er enig:

 - Jeg er oprigtigt overrasket over, at danske regioner og kommuner, som står for sundhedssektorens daglige drift, er med til at holde liv i denne invaliderende industri. Det er yderst dobbeltmoralsk, siger han.

Formanden for Sampensions bestyrelse - tidligere borgmester i Odense Anker Boye - siger, at han har respekt for kritikken:

- Det indgår også i vores overvejelser for strategien på området. Men vi har ikke aktuelle planer om at ændre det, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, kan man "med god ret diskutere" Sampensions investeringer i tobaksindustrien. Han vurderer overfor Jyllands-Posten, at pensionskasser har et særligt ansvar for at agere etisk forsvarligt, fordi mange ikke selv kan vælge, hvor de har deres pensionsopsparing.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt