Odense lukker prisbelønnet projekt

I 25 år har Risingprojektet arbejdet med unge, der skal lære dansk og som skal videre i uddannelsessystemet. Men Odense Kommune mener, at for få elever har gavn af projektet og lukker det nu.

Risingprojektet under UngNord er et forløb for 80 unge med anden etnisk baggrund end dansk.

Risingprojektet er 25 år gammelt og blev i sin tid startet med udgangspunkt i, at unge flygtninge og indvandrere ikke skulle påvirkes af de ældre generationer af indvandrere og flygtninge, som er tilfældet på de fleste sprogundervisningstilbud.

Udover at lære de unge dansk har projektet lagt stor vægt på at få de unge ud i praktik og få dem til at møde op i fritidsklubber sammen med andre danske unge. 

I 2008 modtog Rising Ungdomsskole Integrationsprisen i kategorien, Skole og Uddannelsesprisen netop for Risingprojektet.

I et åbent brev til Odense Byråd skriver medarbejderne:

"Vi er blevet informeret om, at opsigelserne er sket på baggrund af, at vores effekttal ikke er gode nok. Det stiller vi os som medarbejdere undrende overfor, da vi løbende er blevet orienteret om, at vi har udført vores arbejde solidt og professionelt."

I følge administrerende direktør for Beskæftigelses - og Socialforvaltningen i Odense, René Junker, bliver kontrakten ikke forlænget, fordi projektet ikke har nået de ønskede resultater.

- Den måde vi måler på, det er jo om vi kan se, at det unge menneske stopper med at få en social ydelse. Det er det eneste vi måler på, og hvis det er det, så er de ude af vores system. Og når vi kikker på, hvor mange af de unge, der har været i stand til efterfølgende at klare sig selv, så er de effektmål, vi stiller, ikke tilfredsstillende for os, siger administrerende direktør for Beskæftigelses - og Socialforvaltningen i Odense  René Junker.

Men det afviser de ansatte på UngNord, der står for Risingprojektet. De føler, at de er fanget i et strid mellem Beskæftigelses - og Socialforvaltningen  på den ene siden og Børn- og Ungeforvaltningen på den anden side.

- Det er den måde, som man gør det op på, som de to forvaltninger, er uenige om. Og det er vi rigtig kede af er sket. Det er en form for talkrig, siger Søren Akselsen, der er tillidsrepræsentant og lærer ved Risingprojektet ved UngNord i Odense.

Udover Risingprojektet indstiller Beskæftigelses- og Socialforvaltningen også at et andet projekt lukkes. Det er projektet Stifinder, der er et projekt for sårbare unge danskere. De to projekter lukkes med udgangen af marts 2017.

Beskæftigelses- og Socialudvalget skal drøfte sagen på tirsdag.

 

 

Oversigt

    Oversigt