Odense risikerer boligmangel

Vi vil bo i byerne, men her bygges ikke mange nye boliger. Snart vil der mangle boliger mange steder.

Danskerne flytter fra land til by, og et historisk lavt boligbyggeri betyder, at boligmangel snart bliver en realitet flere steder i landet. Det konkluderer byggevirksomheden Cembrit sammen med brancheorganisationen Dansk Byggeri i en analyse.

Finanskrisen, der ramte i 2008, har betydet, at byggeriet af nye boliger er kommet ud af trit med den demografiske udvikling - og dermed efterspørgslen efter boliger.

- Det er hverken overraskende eller unaturligt, at byggeaktiviteten er gået ned i tempo de seneste år, og på landsplan er boligudbuddet da også stadig højt. Men det hjælper ikke noget, når boligerne ikke ligger der, hvor efterspørgslen er, siger direktør i Cembrit Mogens Fisker.

- Det mismatch har vokset sig større og større igennem kriseårene, og derfor begynder boligmanglen nu at vise sig flere steder, sige han i analysen.

Det er ikke kun omkring hovedstaden, at der er kommet længere kø til en bolig. Det samme gør sig gældende i Aarhus, Aalborg og Odense, der ligeledes oplever en massiv tilflytning.

Dansk Byggeris chefanalytiker Finn Bo Frandsen siger, at byggetempoet i København aktuelt ligger på cirka 2500 nye boliger årligt.

- Det er under en fjerdedel af det behov, der løbende opbygges som følge af tilflytningen til København. Hvis udbud og efterspørgsel skal hænge sammen, så skal byggetempoet alene i København op over 10.000 nye boliger om året, siger Finn Bo Frandsen.

- Frygten for en ny boligboble i områder med størst efterspørgsel har da været luftet flere gange. Derfor handler det om at udvise rettidig omhu og sætte gang i byggeriet i de områder, hvor efterspørgslen er eller forventes at komme, siger Finne Bo Frandsen.

Alene i løbet af de næste fem til seks år forventer Danmarks Statistik, at antallet af indbyggere i landets fire største byer vokser med yderligere 120.500, så i alt 1,4 millioner danskere vil have til huse her.

Tendensen kan også ses i Aarhus, Odense og Aalborg. De tre byer kan frem imod 2020 se frem til i alt 43.000 nye indbyggere. Aktuelt er der i alt udbudt 4500 boliger til salg i de tre byer.

Oversigt

    Oversigt