Odense siger nej tak til tusindvis af nye bycykler

By- og Kulturudvalget i Odense Kommune har i dag besluttet sig for at sige nej tak til tre udenlandske firmaers ønske om at få lov at opstille nye bycykler i Odense.

I langt de fleste storbyer kan såvel turister som lokale bevæge sig rundt på bycykler, som enten kan kan benyttes gratis eller lejes for et mindre beløb.

Den efterspørgsel har mange virksomheder fundet ud af at lave forretning ud af, og derfor skulle By- og Kulturudvalget i Odense Kommune på et møde tirsdag blandt andet tage stilling til tre forslag fra private, udenlandske virksomheder, der alle gerne vil levere bycykler til Odense.

quote Vi har i dag besluttet, at vi godt lige vil se tiden an. Vi trækker lige vejret, og så ser vi, hvordan det går andre steder

Jane Jegind, by- og kulturrådmand, Odense, Venstre

De tre cykelleverandører er kinesiske Ofo Bikes, O Bike fra Singapore og irske Urbo. Fælles for de tre virksomheders forslag er, at man i alle tilfælde skal bruge en app for at leje cyklen.

Cyklerne har elektronisk lås, og systemet er uden særlige stativer.

Dermed kan de 2.000 cykler, som de ønsker at opstille i Odense, udlånes og afleveres på alle offentlige steder i byen.

Netop det var en af de elementer, som udvalget på dagens møde skulle diskutere. 

- Vi har vendt og drejet det meget, og vi har nogle bekymringspunkter. Blandt andet omkring bæredygtighedsvinklen, da det er meget billige cykler, der ikke repareres, men blot smides bort. Men også omkring håndteringen af at fjerne dem steder fra, hvor de er uhensigtsmæssige. Fordi de jo netop ikke skal placeres tilbage på bestemte steder, men kan efterlades midt nede i Kongens Have for eksempel, siger Jane Jegind (V), der som rådmand er formand for By- og Kulturudvalget. 

Digitale bekymringer

Også den digitale tilgang til de nye bycykler blev diskuteret af et skeptisk udvalg. Cyklerne kan mod depositum og timebetaling anvendes af alle ved hjælp af en app. 

- Vi er lidt bekymrede over den adgang, som man derigennem giver til de virksomheder omkring ens telefonnummer, mail og andet, siger Jane Jegind.

Samlet set har bekymringerne fået et enigt By- og Kulturudvalg til at vende tommelfingeren nedad til de tre forslag.  

- Vi har i dag besluttet, at vi godt lige vil se tiden an. Vi trækker vejret, og så ser vi, hvordan det går de andre steder. Så i første omgang er det et tak, men nej tak, siger Jane Jegind.

Odense Kommune har i forvejen 140 bycykler, der er gratis at leje. 

 

Oversigt

    Oversigt