Odense stjæler virksomheder fra nabokommunerne

Odenses målrettede erhvervs-strategi, der skal tiltrække virksomheder, gør ondt på andre fynske kommuner.

 

 

I år har 11 firmaer valgt at flytte til Odense, men succesen har en bagside. Nogle af virksomhederne kommer nemlig fra andre fynske kommuner, der ved flytningen mister både arbejdspladser og skattekroner.

2000 ekstra kvadratmeter blev fredag indviet hos køkkenudstyrsfirmaet JØNI. En glædelig nyhed for Odense, men i Kerteminde er man knap så glad.

JØNI Foodline flyttede fra bygningerne i Munkebo, fordi de ikke kunne finde passende lokaler, da de valgte at udvide.

- Der var simpelthen ikke flere muligheder, og vi havde prøvet, også i samarbejde med kommunen, at undersøge, hvad vi kunne gøre dernede, men der var ikke nogen realistiske muligheder for at udvide mere der, siger Lars Jørgensen, direktør for JØNI Foodline i Odense.

Ærgrelse i Kerteminde

Kertemindes borgmester Hans Luunbjerg (V) ærgrer sig over, at den store virksomhed valgte at flytte til Odense.

Burde I have gjort noget mere for at holde firmaet i kommunen?

- Man kan altid efterrationalisere. Vi er selvfølgelig meget kede af, at de valgte at flyte ind på den anden side af grænsen, men de er jo heldigvis kun flyttet ind til Odense. Men vi ville selvfølgelig gerne have beholdt dem, og vi gjorde hvad vi kunne med de muligheder, vi havde på daværende tidspunkt, siger Luunbjerg.

I odense er de til gengæld en tilfreds borgmester, der bliver vist rundt i de nye, odenseanske lokaler.

- Det er Odense, der er hovedmotoren, og det er Odense, der skal vækste og vokse. Det her er et bidrag til den vækst, og hvis ikke Odense gør det, så skader det hele Fyn. Voker og Vækster Odense, er det til gavn for hele Fyn, siger Anker Boye (S).

Anker Boye mener, at de mindre kommuner må indstille sig på at være bosætningskommuner og udnytte deres herlighedsværdier, når Odense tiltrækker virksomhederne, men den udlægning er Hans Luunbjerg fra Kerteminde ikke enig i:

- Jeg er ret sikker på, at det er vi ni andre kommuner, der har en anden mening om, men vi skal kæmpe for hver vores kommune, og det gør Anker Boye også. Jeg kæmper også for Kerteminde, og det vil jeg fortsætte med. Så vi strækker ikke bare våben og lader Anker løbe med al æren og alle virksomhederne.

JØNI har ligge i Munkebo i næsten et halvt århundrede; nu ligger fremtiden i Odense.

- Vi har prøvet at nå grænsen ét sted, og det vil vi ikke risikere igen, så vi har sikret os jord nok, siger JØNIs Lars Jørgensen.

Oversigt

    Oversigt