Europas største marcipanproducent, Odense Marcipan, har slikket sårene efter produktions-ophøret i sin italienske virksomhed Natural Food.
Dårlig indtjening og lukning af det italienske produktionssted, der leverede marcipan til større industrikunder, kostede den odenseanske marcipanfabrik et underskud på 20 millioner kroner i 2016, og sammenlagt har italienerne kostet 40 millioner kroner i lærepenge i Odense.
Det netop offentliggjorte 2017-regnskab viser derimod et overskud på 45 millioner kroner før skat.
En pæn del af overskuddet skyldes dog en ekstraordinær indtægt fra salget af Natural Food i Italien til virksomheden Alfrus på 16 millioner kroner.
Men derudover har øget eksport og mere fokus på omkostningerne trukket regnskabet i plus-retning.
Selskabets nettoomsætning - altså salg - blev derimod reduceret med knap 20 millioner kroner - svarende til fem procent af omsætningen - på grund af faldende råvarepriser.
Det laver Odense Marcipan
Ledelsen af Odense Marcipan forventer et overskud af den ordinære dirft på samme niveau i indeværende år som i 2017, men bemærker dog, at man forventer fortsat intensiv konkurrence på de nordeuropæiske markeder og store udsving i priserne for selskabets råvarer.
Omregnet til fuldtidsansatte havde Odense Marcipan 141 medarbejdere i 2017 - en tilbagegang på seks medarbejdere.
Odense Marcipan har en formue - egenkapital - på 123 millioner kroner.