Odense vil være hashfri uddannelsesby

Odense Kommune og skolerne i byen går nu sammen om at få hashen ud af ungdomslivet i Odense - og helt ud af uddannelsesinstitutionerne.

I hver eneste klasse i de odenseanske uddannelsesinstitutioner sidder der ifølge statistikken to til tre unge, der jævnligt ryger hash.

Det gør det til et problem så stort, at det står i vejen for kommunens ambitiøse plan om at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse.

-Det her er ikke endnu en kampagne med en løftet pegefinger. Det er derimod en skarp sammenkædning imellem at ryge hash og at kunne gennemføre en uddannelse. Virkeligheden er, at det kan man ikke, hvis man sidder i klasselokalet og er sløv og påvirket af at have røget hash, siger rådmand Steen Møller fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

- Det er min ambition med denne nye aftale, at forældre, undervisere og andre voksnes vil være meget tydelige i omtalen af hash og risikoen for, at det koster de unge deres uddannelse. Jeg tror på at sandheden om hash anno 2016 vil gøre indtryk på de unge, siger rådmanden.

Aftalen er indgået i samarbejde med alle byens skoler i det fælles samarbejdsorgan 'Uddannelsesforum' og er blevet vedtaget i dag. Målgruppen for aftalen er unge mellem 15 og 24 år, og problemet er helt reelt, vurderer Peter Enevold, der er direktør på Tietgen.

- Der findes næppe en uddannelsesinstitution, hvor misbrug of hash blandt eleverne ikke fylder i hverdagen. Man oplever elever med fravær og mentalt fravær. De sidder med blanke øjne. Halvsover. Nogle gribes endda på fersk gerning på skolerne, siger Peter Enevold.

Han glæder sig til at få bedre muligheder for at gribe ind, når problemet erkendes hos den enkelte elev.

- Jeg ser frem til værktøjer, der gør det hurtigere og nemmere at sætte ind, når en elev har problemer med hash. Vi skal lære at se forskel på den trætte elev – og misbrugeren. Og så skal vi have den direkte vej til den hjælp og det misbrugscenter, der kan redde den unges uddannelse og fremtid, siger Peter Enevold.

Målet med projektet er, at det i 2025 skal være med til at nedbringe antallet af unge, der jævnligt ryger hash, fra 14 til 2 procent, som defineres som en ”hashfri” by.

Oversigt

    Oversigt