Odense-virksomhed vinder EU-pris for rengøring uden kemi

De Forenede Dampvaskerier med kontor og stort vaskeri i Odense har netop vundet EU's miljøpris for rengøringssystemet Viima, der gør rent uden kemikalier.

Den prestigefyldte pris blev overrakt fredag af miljøminister Ida Auken i København.

Kan man vaske gulv uden rengøringsmidler? Ja, siger man hos De Forenede Dampvaskerier i Odense.

Virksomheden har netop vundet EU's miljøpris for rengøringssystemet Viima, som gør rengøringsmidler overflødige og minimerer vandforbruget ved rengøring på sygehuse, institutioner, i hjemmeplejen, sundhedscentre og virksomheder.

- Rengøringssystemet reducerer forbruget af rengøringsmidler med over 90 procent og vandforbruget med op til 100 liter hver dag for hver medarbejder. Vi ser EU-prisen som det endegyldige bevis på, at Viima er fremtidens grønne rengøringssystem, siger administrerende direktør Anders Thorgaard fra De Forenede Dampvaskerier.

Rengøringssystemet benytter mopper og klude udført med kompositfibre, som opsuger snavs, støv og bakterier uden brug af rengøringsmidler og med brug af meget lidt vand.

Giver bedre arbejdsmiljø

Det mindskede forbrug af vand og rengøringsmidler betyder, at Viima reducerer udledningen af CO2 med over 70 procent sammenlignet med traditionel rengøring.

Også arbejdsmiljøet forbedres med rengøringssystemet, der benyttes af en række danske kommuner, sygehuse og virksomheder.

- Rengøringsmedarbejderne slipper for at vride klude og løfte tunge spande med vand. Dermed undgår de risikoen for skader i eksempelvis skulder og ryg, hvilket giver et bedre arbejdsmiljø og reducerer antallet af sygedage. Samtidig er det dokumenteret, at rengøringen bliver hurtigere og mere effektiv, siger Anders Thorgaard.

Det var både systemets miljøgevinst og fordelene for arbejdsmiljøet, der imponerede bedømmelseskomiteens formand, prodekan på Aarhus Universitet Kurt Nielsen.

- Viima er effektiv rengøring uden kemikalier og giver en stor miljømæssig gevinst. Livscyklustilgangen og ressourcebesparelsen i forbindelse med produktion og løbende brug af rengøringsudstyr er innovativt, ligesom konceptets dokumenterede arbejdsmiljøgevinster understreger projektets prisværdighed, siger Kurt Nielsen.S

Oversigt

    Oversigt