I det fynske folks tjeneste

Odenseansk togfører vil have røgfri tog

Det svier i øjnene og uniformen stinker af røg. Togfører Frede Skaaning fra Odense er så belastet af røg i sit arbejde, at han nu har bedt Folketingets sundhedspolitikere om helt at forbyde rygnig i alle danske tog.

-

Det svier i øjnene og uniformen stinker af røg. Togfører Frede Skaaning fra Odense er så belastet af røg i sit arbejde, at han nu har bedt Folketingets sundhedspolitikere om helt at forbyde rygnig i alle danske tog.
-Jeg ved godt, at mange af mine kolleger er glade for at ryge, men jeg får altså tårer i øjnene, hver gang jeg skal ind og tjekke billetter hos rygerne, siger Frede Skaaning til metroXpress fredag.

Han er på 15. år som togfører hos DSB, og han undrer sig over, at rygerkupéen i IC3-toget altid er placeret midt i toget.
-Jeg skal hele tiden gennem vognen med rygere. Jeg kan ikke forstå, at man vil forbyde rygnig på restauranter uden at tænke på os og alle de passagerer, der generes af røgen, siger han.

Brevet fra Frede Skaaning har gjort indtryk på den radikale forebyggelsesordfører, Naser Khader, der siger:
-Personligt vil jeg gerne have rygning ud af togene. Når man kan flyve i otte timer fra New York til København uden at ryge, kan man vel også tage toget i Danmark.

I fjor påviste en undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet, at op imod 70 danskere hvert år dør som følge af passiv rygning på jobbet. Ikke mindst ansatte på barer, caféer og restauranter er udsattte, og det har fået branchen selv og flere partier til at anbefale røgfri restauranter.
-Togførere ved DSB kan jo heller undgå røg, og for mig at se bør ansatte i alle brancher have mulighed for at undgå røg. Vi ved, at det er farligt, siger Naser Khader.

Men passagerdirektør i DSB, Bjørn Wahlsten, afviser røgfri tog.
-I hvert fald ikke nu. Vi ved, at vi ville miste en del af vores passagerer, hvis vi helt forbød rygning i togene, og i givet fald må det være en politisk beslutnig, siger han.
-Desuden er det langt fra et udbredt ønske fra alle medarbejdere med røgfri tog, men der er klart ved at ske en ændring. I første omgang arbejder vi for at mindske pladsen til rygerne og placere dem alle i den ene ende af alle vores tog, siger Wahlsten, der selv er ikke-ryger.