I det fynske folks tjeneste

Odenseforsøg: Kørelys på cykler mindsker risiko for uheld

Halvvejs i et forsøg fra Odense med kørelys på cykler er der tydelige tegn på mindsket risiko. Den danskudviklede lygte fra forsøget i handlen til oktober.

-

Halvvejs i et forsøg med kørelys på cykler er der tydelige tegn på mindsket risiko. Den danskudviklede lygte fra forsøget i handlen til oktober.

Cyklister, der altid kører med lys på cyklen, vil blive ramt af 20 procent færre uheld end cyklister, der kun kører med lys i lygtetændingstiden. Det viser de foreløbige resultater fra et stort forsøg i Odense med næsten 4000 deltagere.

Adjunkt Jens Christian Overgaard Madsen fra Aalborg Universitet fremlagde tirsdag på ekspertkonferencen Trafikdage resultatet efter et halvt års forsøg.

- Tendensen er helt klar. Vores tal viser, at de 1845 forsøgpersoner, der kørte med lys hele tiden, kom ud for 20 procent færre uheld end kontrolgruppen med 2000 forsøgpersoner, siger Jens Chr. Overgaard Madsen.

Forsøget begyndte den 1. november 2004 og slutter den 31. oktober i år. Lygten, der anvendes i forsøget, er udviklet af Søren Pontoppidan fra Reelight i København.

- Effekten er særlig stor i skumringstimerne, hvor mange cyklister enten glemmer deres lygter, vurderer dagslyset forkert eller simpelthen vælger at køre uden. Med kørelys glemmer man ikke sine lygter, man undgår flade batterier og miljøet skånes for 20.000 batterier årligt, siger Jens Chr. Overgaard Madsen.

/ritzau/