I det fynske folks tjeneste

Odenses forsvar af skattebetalt Twitter-profil skydes ned

Juridisk chef i Odense har fået juraen galt i halsen, når hun mener, at Odense Kommune overholder loven ved at lade skattebetalte kommunikationsfolk drive borgmesters Twitter-profil. Det mener forskningschef.

00:24

FAKTABOKS: Udtalelse opdateret med yderligere information.

Odense Kommunes juridiske chef, Karina Elbrønd, afviser kritik af borgmester Peter Rahbæk Juels (S) officielle Twitter-profil. 

Læs også Peter Rahbæk Juel lukker sin Twitter-profil

Hun mener, i modsætning til eksperter, ikke, at kommunen overtræder loven, når den lader skattebetalte kommunikationsfolk pippe på det sociale medie for borgmesteren.

Men så er hun helt galt på den, mener forskningschef hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Jura er jo ikke en eksakt videnskab, der er rigtig mange skøn og vurderinger. Her må jeg sige, at der er en ekstrem grad af juridisk kreativitet i forhold til at bruge både noget fra Statsministeriet, noget fra Ankestyrelsen og så i virkeligheden få det vendt på hovedet, siger Roger Buch

Odense på den anden side af reglerne

Karina Elbrønd mener ikke, at nogle regler bliver brudt, når andre end borgmesteren udgiver tweets og henviser til en afgørelse i Ankestyrelsen fra maj i år om Gentofte Kommunes brug af offentlige midler på annoncering. 

- Vi har udtalelser fra blandt andet Statsministeriet og Justitsministeret. Vi har desuden en nyere udtalelse fra Ankestyrelsen, som siger, at hvis der er en kommunal interesse, så er det helt legitimt for en kommune at gå ud og understøtte en borgmester i at sige noget om landspolitik, siger Karina Elbrønd.

Udtalelse

Det tidligere Indenrigsministerium [har] udtalt i UDT nr. 9120 af 5. marts 1982, at det som udgangspunkt ikke antages at være en kommunal opgave at fremsætte udenrigspolitiske udtalelser eller meningstilkendegivelser eller at tage standpunkter i landspolitiske anliggender.
Samtidig udtalte ministeriet, at det ikke kan udelukkes, at en kommunalbestyrelse i visse situationer vil kunne komme til at beskæftige sig med landspolitiske spørgsmål. Ministeriet udtalte således, at i det omfang et sådant spørgsmål vil få konsekvenser for forhold af mere lokal art – f.eks. på det erhvervsmæssige eller trafikale område i kommunen – vil en vurdering af disse virkninger falde inden for området af de anliggender, kommunalbestyrelsen lovligt kan beskæftige sig med, og som den også kan fremsætte udtalelser om.

Roger Buch læser dog udtalelsen helt anerledes end den juridiske chef.

- Jeg synes, når man læser afgørelsen fra Ankestyrelsen og Statsministeriet, at det er helt tydeligt, at meget af det, som foregår i Odense Kommune er på den anden side af reglerne. Derfor undrer det mig meget, at man som juridisk chef dels læser dokumentet på den her måde, men også at man bruger det på den her måde som en retfærdiggørelse af det, man gør i Odense, siger forskningschefen. 

Twitter-profil lukket

- Det, der er afgørende, er, hvorvidt dét der lægges ud, er i kommunens interesse. Hvis det ellers er tilfældet, og hvis et flertal i byrådet bakker op, så må man som forvaltning gerne understøtte en embedsmand eller en borgmester i at kommunikere, mener Karina Elbrønd.

Hun mener sålededes, at borgmesteren frit kan rose for eksempel den socialdemokratiske partiformand Mette Frederiksen og andre socialdemokratiske udspil, hvis blot der er opbakning fra et flertal i byrådet, og det samtidigt vurderes at være i kommunens interesse.

Tirsdag aften lukkede borgmester Peter Rahbæk Juel den omtalte Twitter-konto. Den vil fortsat være synlig, indtil Twitter endelig fjerner den, men den er altså ikke længere i brug, forsikrer borgmesteren.

Læs også Rahbæks skattebetalte Twitter-profil anklages for propaganda