Odenses narkomaner skal vente på behandling

Hvis en odenseansk narkoman vil i behandling må han vente. I løbet af de sidste to år er ventetiden steget fra tre måneder til et år. Ifølge narkomanerne selv udgør det et stort problem for deres motivation for behandling.

-

Hvis en odenseansk narkoman vil i behandling må han vente. I løbet af de sidste to år er ventetiden steget fra tre måneder til et år. Ifølge narkomanerne selv udgør det et stort problem for deres motivation for behandling.


Behandling er sidste udvej
En helt ny brugerundersøgelse fra Fyns Amts Behandlingcenter viser, at 80 procent af brugerne er utilfredse med ventetiden på behandling.  De fleste narkomaner opsøger ikke behandling før det er sidste udvej. Derfor oplever de ventetiden som en utroligt belastende og de-motiverende periode.


Samtaler opfattes som ventetid
Samtidig oplever de fleste narkomaner ikke at behandlingen begynder før de får metadon. Det betyder, at de første par uger med samtaler ikke opfattes som behandling.


Nyt håb for utålmodige narkomaner
Frem over arbejder Fyns Amts Behandlingscenter dog på at kunne tilbyde en forbehandling til narkomaner.
Afdelingsleder Lillian Vaaben fra Fyns Amts Familieafdeling siger, at der typisk vil blive tale om at samle narkomaner i gruppesamtaler. Et af kravene for at en narkoman kan påbegynde metadonbehandling er nemlig, at der også er tale om en social behandling. Men, hvis flaskehalsen er behandlere kan gruppesamtaler altså bruges som en del af behandlingen.


Sanktioner frem for samtale
Undersøgelsen peger også på nogle problemer i behandlingen. Det er især personalets mulighed for at nedsætte metadon-dosisen, hvis narkomanen tager stoffer ved siden af behandlingen. Det føler narkomanerne er en misforståelse af deres behov. En narkoman med et sidemisbrug har brug for støtte, ikke sanktioner.


Tvungen nedtrapning stresser narkomanerne
Oftest fokuserer narkomanerne meget på selve metadonbehandlingen. Derfor oplever de tvungen nedtrapning som: \"At blive smidt ud af behandling\". Risikoen for tvungen nedtrapning bliver en stressfaktor, der igen belaster narkomanen.


Nyt behandlingscenter på vej i Middelfart
På Fyn er det kun Odense, der oplever ventelister. Hverken behandlingcentrene i Svendborg, Faaborg eller Nyborg har ventelister. Men i år 2002 åbner et nyt center i Middelfart. Det vil formentlig tage brodden af de odenseanske ventelister. Lige nu venter 103 narkomaner på at komme i behandling.

Oversigt

    Oversigt