Specialskoler må selv betale for klubtilbud

Odenses handicappede børn mangler et klubtilbud, der kan danne rammen om sociale aktiviteter efter skoletid. Kommunen har givet grønt lys, men skolerne skal selv betale.

I to år har Nørrebjergskolen og Enghaveskolen i Odense kæmpet for et klubtilbud til skolernes elever, der er svært handicappede.

I går gav Børn- og Ungeudvalget skolen grønt lys til et tilbud efter skole - men pengene følger ikke med.

Skolerne får i første omgang et tilskud på 100.000 kroner, men herefter skal pengene findes inden for skolernes i forvejen stramme budget. 

 

Hverken på Nørrebjergskolen, hvor der går stærkt handicappede elever, eller på på Enghaveskolen, hvor eleverne har svær autisme, er der klubtilbud efter skole, og det ærgrer skolebestyrelsesformanden på Nørrebjergskolen, Lise Fossø.

- Jeg synes, at de her børn også skal have mulighed for at mødes uden mor og far er med, så de bliver taget alvorligt som unge mennesker, siger Lise Fossø.

I to år har skolebestyrelserne på de to skoler kæmpet for, at der skal oprettes en klub på skolerne. I går blev det så besluttet i Børn- og Unge-udvalget, at skolerne får 100.000 kroner til opstart af en klub.

Men selvom det er bedre end ingenting, så er det ifølge skolebestyrelserne ikke nok. Efter det første år skal skolerne nemlig selv finansiere klubtilbuddet gennem deres pasningsbudget. 

- Den økonomiske situation i Odense Kommune gør, at vi lige nu har besparelsesforslag for 71,4 millioner kroner, og derfor har jeg ikke modet eller styrken til at komme med et forslag, der koster penge, siger Poul Anthoniussen, der er direktør i børne- og ungeforvaltningen i Odense Kommune. 

Det svar er ikke godt nok til Lise Fossø.

- Jeg tænker, at der er en forskelsbehandling i forhold til normalområdet, hvor pengene bliver fundet uden for skolernes budget, og det synes jeg skal være gældende på Nørrebjergskolen og Enghaveskolen også, siger Lise Fossø.

På almindelige folkeskoler er budgettet til klubber separat fra skolebudgettet. Det bør det også være på specialskoler, ifølge Dansk Handicapforbund.

- Det er en diskriminsation, at de børn ikke får det tilbud, når alle andre børn får det. Andre børn har også andre muligheder for at udvikle sociale relationer - det har de her børn ikke, siger Gitte Reckendorff Nielsen, der er næstformand for forældregruppen i Dansk Handicapforbund.

Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley, der er politisk ansvarlig, er i dag ikke vendt tilbage på TV 2/FYNs henvendelser, men pressechefen har i stedet henvist til Børn- og Ungeforvaltningen. 

Ifølge Børn- og Ungeforvaltningen er der tale om en strid om ord. Specialskolerne får i forvejen mere i tilskud per elev, derfor kan de også finde pengene til klubberne i budgettet, mener Poul Anthoniussen.

I skolebestyrelserne håber de på, at forvaltningen vil være behjælpelig med at finde en løsning.

- Jeg håber, at vi kan få en konstruktiv dialog i gang. Jeg håber også, at vi kan få et tilbud, som er finansieret uden om vores eksisterende budgetter, siger Lise Fossø.

Skolebestyrelserne har nu meldt Børn- og Ungeforvaltningen til Statsforvaltningen.

Oversigt

    Oversigt